Пикантни ябълкови мъфини!
Идеята за тези мъфини дойде от един от най-колоритният за мен участник в Мастършеф 2017- Антон.
Разбира се, рецептата доста я попромених по мой вкус, а и по примера точно на Антон, който винаги слага своя отпечатък на всяко ястие. Запазих си обаче пикантността на мъфина.
Но, ето и самата рецепта, която и вие може да попромените по свой вкус.
Продукти:
1 ч.ч. брашно
1 непълна ч.ч. кафява захар (много зависи от сладостта на ябълките)
4 ябълки
1 черен чили шоколад на Линд
бакпулвер
стафиди на вкус
2 шушулки кардамон
ванилов екстракт
В купа слагаме захарта и брашното с бакпулвера. Нарязваме ябълките на малки кубчета и добавяме към сместа. Прибавяме ванилов екстракт, зрънцата от две шушулки кардамон и стафиди, които са били няколко часа в ром. Аз винаги имам в хладилника си малко бурканче със стафиди в ром. Така винаги имам под ръка готови ароматни стафиди.
Следва шоколада, който начупваме на малки парченца, които прибавяме към сместа.
Използваме форма за мъфини, в която сме сложили задължително хартиени формички. Във всяка слагаме от сместа, която е достатъчна за 12 мъфина.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса. Времето за печене е около 20-25 минути, но най-добре е да проверявате, тъй като всички печки се различават.
Мъфините са подходящи и за десерт и за добавка към кафето и чая или пък да си похапнем просто така.
Няма коментари:
Публикуване на коментар