Translate

четвъртък, август 30, 2018

Sushi / Суши


Ястия с децата



 Днес реших да науча децата как се прави суши. Избора ми на ястие не бе случаен. Да правиш суши не е сложно и след няколко неправилни пърченца, просто се научаваш. Забавно е и подходящо да приготвим ястието с децата. Не се използва печка, безопасно и не на последно място, вкусно.


Продукти:

250г суши ориз
2 с.л. оризов или винен бял оцет
щипка захар
сол на вкус
100г пушена сьомга
лентички от половин краставица
черен сусам
8 малки листа нори водорасли

 Разбира се, първо се приготвя ориза. Измива се със студена вода. Залива се с 330 мл вода и на тих огън, за да не загори се вари 10 мин. Половин час престоява със затворен капак. Но най-добре е да се следват инструкциите на опаковката.
След като е готов, добавяме оцет, захар и сол.


Има много начини и варианти за суши, но ние с децата си избрахме само това, което най-много харесваме. Дъщеря ми си избра само краставица, а нейната приятелка Йоана си избра краставица и пушена сьомга.


Изборът на дъщеря ми бе по-лесен. Върху половин лист нори с помощта на мокра лъжица тя постави тънък слой от лепкавия ориз. 


В горната и долна част се оставя по 1 см непокрито. 


После постави лентички краставица и нави много добре, както правим домашното пандишпаново руло. Много е важно да се завива здраво, за да не се получава луфт. Разбира се, не се получава перфектно веднага, но това не отказа децата.

Йоанка си избра по-труден начин. За по-лесно посъветвах малката майсторка да сложим бамбуковата подложка в найлонова торбичка. Отново се започва с ориза. Тук обаче тя си избра да наръси добре черен сусам върху разстлания ориз.


 После тя обърна листа нори с ориза отдолу. Следват лентички сьомга и краставица.


 Отново се завива здраво, но и внимателно.


Ролките могат да бъдат завити във фолио и охладени, но ние искахме веднага да похапнем.
Разрязват се с назъбен нож. Аз обаче предпочитам с обикновен, намокрен нож.
Сервира се със соев сос и уасаби.


   Перфектен резултат с малки, но вкусни грешки. Е, без тях няма да е забавно!













Няма коментари:

Публикуване на коментар