сряда, януари 11, 2017

CAKE "MEDOVIK" / Торта "МЕДОВИК"







Ех , това неподправено,  вкусно изкушение...
Торта "Медовик" или така наречената Френска селска торта е днешното ми предложение и с радост представям моя вариант.


Необходими продукти:

За блатовете: 

3 чаени чаши брашно 
3 яйца
3/4 ч.ч. захар
2 супени лъжици масло
3 супени лъжици мед
1 чаена лъжичка сода за хляб

За крема:

500г заквасена сметана
500г маскарпоне
1 чаена чаша пудра захар
сладко от горски плодове


Захарта,меда и маслото слагаме в тенджерка на слаб огън. Разбъркваме постоянно, докато захарта се стопи около 5-7 мин. След като захарта се разтвори отстраняваме от огъня и докато сместа е топла добавяме внимателно към разбитите яйца. Бъркаме енергично през цялото време , за да не получим бъркани яйца. Към леко изстиналата смес добавяме брашното и содата с малко кисело мляко. Разбъркваме, докато получим тесто и го прехвърляме върху леко набрашнен плот. Омесваме леко, докато стане на топка. Разделяме полученото тесто на 8 топки.Разточваме всяка една топка на кръг с диаметър 27-28 см. Трябва да бъде тънък, почти прозрачен. Тестото е много еластично и гъвкаво, заради меда. Вземаме кръга в ръце и леко изтегляйте тестото настрани, както се изтегля тесто за пица. Слагаме отново на плота и  разточваме до желания размер.  
Слагаме в тава с хартия за печене и печем около 4-5 мин на 180градуса. После, докато е топъл блата го оформяме като кръг чрез нож или с ринга от формата/25см/.
Разбъркваме сметаната и захарта с миксер.Добавяме маскарпонето и по желание ванилия. Отново разбиваме леко до еднородна смес.
После сглобяваме тортата като слагаме от крема върху блата с 2-3 ч.л. сладко и малко смлени орехи. Процедурата се повтаря докато блатовете и кремът свършат. Отгоре наръсваме обилно с орехи оставяме за 1 нощ в хладилник. На следващия ден сваляме ринга като внимателно прекарваме нож по ръба. Намазваме тортата с лек пласт крем отстрани и наръсваме с орехи по желание.






Няма коментари:

Публикуване на коментар