четвъртък, февруари 16, 2017

Пиле с ориз и китайски, черни гъби



Време е за нещо солено. Спрях се на пиле с ориз и китайски черни гъби по две причини. Едната е, че отдавна не съм правила ястие с китайски черни гъби, а другата е, че реших да ги комбинирам с шафран. Все хубави продукти, с които няма как гозбата да не е вкусна.

Продукти:


1ч.ч. ориз
250-300 г пилешко месо
1 морков
1 лук
1 чушка
2 с.л. зехтин
1 шепа китайски,черни гъби
1 щипка шафран 
чесън на вкус
сол на вкус


Китайски, черни, дървесни гъби?!  Може да ви изглежда странно, но качествата на тези гъби никак не са за подценяване. Ако често се храним с китайските гъби, редуцираме лошия холестерол в кръвта. Наситени са с витамините В и С, калций, фосфор и желязо и така китайските черни дървесни гъби са полезни при анемия, предизвикана от недостиг на желязо, високо кръвно налягане, повишен риск от тромбози. Съдържанието на желязо е 20 пъти повече, отколкото в спанака. Интересно е също, че тези гъби не само пречистват организма и подсилват кръвта, но имат и разкрасителен ефект.
Но нека пристъпим към рецептата стъпка по стъпка.
Подготвяме си гъбите като ги измиваме в студена течаща вода. После ги заливаме с гореща вода и оставяме за минимум 15 мин. 
Имайте впредвид, че те увеличават тройно размера си.
Шафрана също се накисва в гореща вода за 15-20 мин.


Пристъпваме към почистения и измит ориз като първо го запържваме много леко. Добавяме нарязаните морков,чушка и лук, нарязани на дребно, като и тях съвсем леко запържваме.Следват смачканият чесън и сол. Предварителното сварено пилешко месо и шафрана също се добавят. Варим с вода 1:3. Прибавяме една по една чашите вода, а не наведнъж, като бъркаме от време на време и в никакъв случай на силен огън.


Предпочитам дървени лъжици за по-добър вкус.
Когато е ориза е готов и водата е поизвряла, прибавяме и яйцето. Бъркаме, докато сместа с яйцето е в готовност.
Дърпаме от котлона.

Това е момента, когато добавяме и китайските черни гъби и имаме ястие, което е удоволствие за нас.


Няма коментари:

Публикуване на коментар