сряда, март 15, 2017

Басмати ориз


Пиле с ориз



Видовете ориз се приготвят по различен начин и си имат своите особености.
Днес приготвих басмати ориз с пилешко месо. Вкусна комбинация за перфектното ястие. В случая обаче ще отдам значение на самият ориз.
Басмати! Bas" в хинди език означава "аромат" и "Мати" означава "пълен с", съответно думата басмати в буквален превод е "Изпълнен с аромат". Смята се, че родината на басмати е Индия. Изключително ароматен, дългозърнестия ориз се отглежда в Хималаите и Пакистан. Най- големите производители и износители на басмати са Индия, Бангладеш и Пакистан. Басмати е важна част и от Персийската, арабската и други от Близкия изток кухни. Но по-важни са качествата на този ориз. Отличава се със специален аромат, сладък вкус, а зърната му са по-дълги от тези на обикновения ориз и при варене се удължават още повече. Басмати има високо съдържание на амилаза – фермент, който превръща нишестето в олигозахариди. Басмати е без глутен и с ниско съдържание на мазнини. Съдържа всичките осем незаменими аминокиселини, фолиева киселина, и е с много ниско съдържание на натрий, без холестерол. Басмати има нисък до среден гликемичен индекс, което означава, че се освобождава енергия по-бавно, стабилно, водещо до по-балансирано ниво на енергия. Според Канадската Асоциация по диабет, ориз басмати има "среден" гликемичен индекс (между 56 и 69) за разлика от белия ориз с гликемичен индекс 89. Това го прави подходящ за диабетици, в сравнение с някои други зърнени храни и продукти, направени от бяло брашно. Ако се съхранява в херметичен контейнер издържа 6 месеца. За по-дълго съхранение може да се остави в хладилник. 
Наистина ориз басмати се готви лесно, а за мен е истинско удоволствие. По-долу предлагам лесен вариант за приготвяне.

Продукти (4 порции):

  
1 ч.ч. ориз
3 долни бутчета от пиле
1 малък морков
1 чушка
1 малък лук
зехтин 
сол
микс от подправки

Сваряваме пилешкото месо, като си запазваме бульона за ориза.
Оризът се накисва в студена вода за 30 мин.  После се изплаква чрез сито със студена вода.
В тенджерка запържваме за кратко зеленчуците в малко зехтин. Към зеленчуците прибавяме ориза и изстиналият бульон 1:2. За една чаша ориз са необходими 2 чаши вода или бульон. 
Добавяме предпочитани подправки и сол на вкус. След като заври, ориза се готви на бавен огън. Покрива се с капак и се оставя да къкри 10-12 минути, докато течността се абсорбира. Препоръчително е да не се отваря капака или да се разбърква. Отстранява се от огъня и се оставя да престои 5 мин. 
Относно подправките, вариантите са няколко и все пак въпрос на вкус. 
Подходяща смес от подправки е микс от чесън на прах, лют и сладък червен пипер, куркума и сол в равни пропорции.  Друга за ориз смес от подправки са запържен в масло джинджифил, червен пипер и семена от горчица. Трети подходящ вариант е смес от кориандър, куркума, шафран, кардамон, джинджифил, кориандър, запържени в масло корени от целина и магданоз. Всъщност всеки може да си избере предпочитани подправки, които да смеси в равни количества и да се използват при приготвяне на басмати. Аз лично често предпочитам само шафран, предварително накиснат 15 минути в гореща вода и черен пипер или няколко зрънца кардамон отново с черен пипер.



 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар