понеделник, април 03, 2017

BISCUIT CAKE with apple and cinnamon / Бисквитена торта с ябълки и канела

Бисквитени торти



Списъкът с варианти за бисквитени торти е дълъг. Разбира се, всеки си има своите предпочитания, своите вкусове и своя избор. Точно този вариант за бисквитена торта не е от най-любимите ми, но моят мъж обича ябълки и по-лек и не толкова сладък десерт. Видях рецептата от моята майка много отдавна, после си я попромених, но основният вкус е на ябълка и канела. Едва тази година- 2017 тази бисквитена торта нашумя с името на Тереза Маринова, която направи тортата за предаването "Черешката на тортата".
Използвам случая и да предложа бисквитената торта като успешен подарък, когато отиваме на гости.


В много страни, когато се ходи на гости носим бонбони, цветя или бутилка вино. Преди години нашите майки и баби са приготвяли у дома вкусен подарък, за да не се влиза в чуждата къща с празни ръце и в знак на уважение. Такъв е и моят избор. Не обичам покупка от магазина, а се залавям лично да приготвя нещо изкушаващо. Често се спирам на бисквитената торта, защото тя е предпочитана от почти всеки. В този дух е и днешното ми предложение.
Имам винаги подходящи еднократни фолиеви тавички, с които не ангажирам домакините да ми връщат посуда.


Продукти:

2 пакета бисквити "Закуска"
около 600г или 5 ябълки 
300г заквасена сметана
180г крем сирене "Филаделфия" или друг вид крема сирене 
100г орехи или на вкус
2-3 с.л. пудра захар според вкуса
20-25 стафиди, предварително киснати в ром 
1/2 или 1ч.л. канела според вкуса


За да не станат кафяви ябълките, докато ги беля аз слагам готовите в купа с вода и половин лимон.


Ябълките се настъргват на ренде и се смесват с канелата, счуканите на едро орехи и стафидите. 





В друга купа разбиваме сметаната със захарта и прибавяме крем сиренето. Пак разбиваме за малко. От тази смес една част оставяме за намазване на тортата най-накрая, а останалата част прибавяме към ябълковата смес.
Нареждаме ред бисквити, ред плънка. Отгоре намазваме тортата само със сметанов крем. 


Украсяваме с орехи.


Оставяме да престои една нощ, а за перфектен резултат едно денонощие.








Няма коментари:

Публикуване на коментар