сряда, юни 21, 2017

EGYPTIAN CAKE / Египетска торта


Преди няколко дни беше рожденият ден на моя приятелка и тя пожела за този ден да направя торта за нея.


Исках тортата да е с вкус, който да е само нейният и усещането при всяка хапка да е наслада!
Любимата торта на Грета е така наречената Египетска торта. Без млечен или черен шоколад, а само с крем и карамел. Блатовете са от белтъци и лешници.


Тъй като исках изцяло да бъде по вкуса на рожденичката, направих малки корекции и се съобразих с рецептата на ginger cookies.

Продукти за голяма торта с диаметър 26 см:


Блатове:
10 белтъка
10 с.л. захар
200г прясно смлени лешници
2 с.л. брашно от спелта

Жълтъчено-маслен крем:
500мл прясно мляко
10 жълтъка
10 с.л. захар
10 с.л. брашно
250г масло
ванилия от шушулка

Маскарпоне крем:
500г маскарпоне
150г бял шоколад

Крокант:
150г захар
150г лешници

Рецептата на пръв поглед изглежда пипкава и трудна, но не е така.


Първо разделяме белтъци от жълтъци. Можете да използвате готови смлени лешници или като мен да си смелите сурови.


Не е задължително, но аз предпочитам суровите ядки да са били накиснати няколко часа във вода. Защо се накисват тук


Разбиваме белтъците с 10 с.л. захар.  След това внимателно прибавяме брашното и смлените лешници.


Препоръчително е при процеса на смесване да използвате бъркалка, а не миксер.


Разделяте сместа на три части и слагате всяка част във форма намазана с олио и набрашнена или използвайте хартия за печене.


Заглаждата сместа колкото е възможно и печете при предварително загрята фурна на 180 градуса.


Докато се пекат блатовете използвам да направя кремовете. 
Започвам жълтъченият крем като в 1/2 от прясното мляко слагам жълтъците, захарта и брашното. Разбива се с миксер много добре. Останалата половина от млякото леко загряваме на котлона и сваляме оттам. Прибавя се на тънка струйка жълтъчената смес и отново слагаме на котлона, но на ниска степен. Не бива котлона да е силно нагрят. Бърка се постоянно, докато силно се сгъсти сместа и стане кремообразна. Сваля се от котлона отново и се добавя ванилията. Оставяме да изстине и се заемаме с маслото. То трябва да се разбие до побеляване и пухкавост. Смесват се внимателно двете смеси и се покрива купата с фолио, за да не се получи коричка на крема. Оставяме в хладилник да стегне добре. Наистина не бива да се пропуска този момент на стягане на крема в хладилник, защото после се разтича, което не е никак приятно.
Маскарпоне крема е изключително лесен. Смесваме маскарпоне с бял шоколад и разбъркваме леко, колкото да се смесят продуктите.
Ето и момента с готовите блатове, както се вижда на снимката. 


Не бива блатовете да се препичат, а да са с приятен цвят шампанско. 
Задължително, ако ги слагате един върху друг, сложете хартия за печене, за да не залепват един за друг.
Следва най-приятният за мен момент, а именно сглобяването на тортата.
За по-лесно използвам ринг за торти. Редуваме блат, маскарпоне крем, ванилов крем.


Върху третия блат намазваме жълтъчен крем и украсяваме с крокант.
А самият крокант се прави много бързо и лесно.


Сурови лешници се накълцват с нож на парченца и се разстилат на подходяща повърхност.
Захарта се загрява в касерола до получаване на карамел, който се слага върху лешниците.
Може да си направите и някакви фигурки за украса.










Няма коментари:

Публикуване на коментар