неделя, октомври 08, 2017

TREE STUMP CAKE / Торта Дънер


Торта подходяща за рожден ден на мъж



Обичам, когато след като съм направила дадена торта и тя да ме кара да се усмихвам всеки път като се сетя за нея. Тази торта е точно такава.


Направих тортата за двама мъже, които са много различни един от друг и задачата бе да направя такава торта, която да се хареса и от двамата. Е, не е никак лесно, но пък не е и невъзможно. Идеята ми хрумна, докато пазарувах в магазина и погледа ми бе привлечен от малките чашки за шотове. Оставаше само да се залавям за работа и то пълна с удоволствие.


Продукти за блат 28 см:

6 яйца
300 г кафява захар
300 г бадемово мляко
150 г олио
150 г сметана 35%
450 г брашно
3 ч.ч. бакпулвер
2 с.л. ванилов екстракт

Необходими за тортата 2 блата. Размерът е предвиден за по-голям брой хора.


Започваме, разбира се с разбиване на яйцата със захарта. Разбивайте поне 7-8 минути, докато се увеличи сместа и стане пухкава.


На по-ниска степен на разбиване и на тънка струйка се добавя олиото. Прибавяме и млякото, сметаната и ванилията.



Накрая идва ред и на брашното с бакпулвера. Съвета ми отново е като добавите брашното да бъркате с бъркалка, а не с миксер и задължително брашното да е пресято.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин. И тук отново съветвам да се проверява с дървена клечка и да се съобразим със собствената си печка относно готовността на блатовете.

Крем:


1кг маскарпоне
400г сметана
4-5 с.л. сладко от ягоди

Сметаната се разбърква до пухкавост и се смесва с маскарпонето и сладкото от ягоди. В случая вместо захар съм използвала сладко от ягоди. Количеството сладко зависи от вашия вкус.

След като блатовете са изстинали добре, разполовяват се и се нареждат блат, крем, блат, крем.... Може по желание да сиропирате блатовете, но не бива да се прекалява.
Аз оставям така да престои една нощ тортата за по-вкусен резултат.



Накрая стигаме и до забавната част, а именно декорацията на тортата.


Както вече споменах, аз избрах да направя пън,дънер, който да играе ролята на маса. Върху него две чашки с уиски, шоколадова купичка с лешници и ягоди с ягодови листа. 


Но да се върна на слепените блатове. Отстрани ги облепих с шоколадов айсинг. Намазах го с нутела и оформих страните на тортата с шпатула, така че да прилича на кора на дърво. 
Отгоре се залива с бяла глазура от бял шоколад със сметана ( 50 г сметана с 50 г шоколад).






Няма коментари:

Публикуване на коментар