сряда, декември 06, 2017

Stuffed Sea Bass / Пълнен лаврак


Ястие



Днес е Никулден и празник на град Бургас! Поради тази причина на този ден се приготвя риба и по-точно шаран. За всички българи 6 декември е голям празник и с радост се похапва вкусна риба за вечеря.


Аз обичам да приготвям шаран и по-специално пълнен шаран, но тъй като съм далеч от България и трудно намирам шаран, където живея, то днес съм напълнила лаврак. Е, няма да има люспи и кост от шаран, както поверието разказва, но пък ще си хапнем вкусен лаврак!

Продукти за двама:


1 лаврак
1 лук шалот или обикновен малък лук
3 скилидки чесън
3-4 гъби
1 морков
1 люта чушка 
1 к.ч. бяло вино
сушени домати
мащерка
див лук 
пипер на зърна
червен пипер
мента
лимон
дафинов лист
зехтин


Реших, че искам една симфония от аромати и се получи ммм!


В подходяща тавичка сложих фолио и в него започнах с букет от билки: див лук, мащерка, чесън, дафинов лист и зърна от пипер. Посоляваме и поливаме със зехтин.
Лаврака се измива добре и почиства от люспите. Правим леки напречни разрези, без да нараняваме костите на рибата. Разрезите трябва да са и от двете страни на рибата. По този начин ароматите на билките ще проникнат в рибата.


Правим плънка в тиган или касерола. В малко зехтин запържваме за няколко минути лука, моркова и лютото чушле. След като са поомекнали, добавяме нарязаните гъби, сушени домати и 1 ч.л. червен пипер. Държим на котлона за около 2 минути и после пълним лаврака с плънката.


Зашиваме рибата. Нареждаме върху нея резенчета лимон. Слагаме два стръка мента, посоляваме и поливаме отново със зехтин. Завиваме добре с фолио.


Отстрани на рибата прибавяме цели гъби, нарязан на полумесеци лук, моркови, сушени домати и зърна черен пипер. Заливаме леко със зехтин и добавяме 1к.ч. вино и 1к.ч. вода. 

Печем за около 25 минути на 190 градуса в предварително загрята фурна.





 



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар