петък, април 06, 2018

Easter bread / Козунак


Празници






 Всяка година за Великденските празници задължително правя козунак. Моята рецепта не е по-различна от другите класически рецепти. Може би само количеството. Редуцирала съм рецептата за един малък Козунак. Както всяко българско ястие и той има своето място на нашата трапеза и се консумира най-вече по време на Великденските празници. Разбира се, подходящи за закуска по всяко време на годината са и козуначените кифлички, а за десерт например пухкавото козуначено руло с шоколад или мармалад.
 Но днес героят е класическият Козунак.


Продукти за 1 козунак:


3 яйца
100г захар (използвам нерафинирана захар)
500г брашно
125мл прясно мляко
100г масло 
1/2 кубче прясна мая или 7г суха мая
корички от 1 лимон или 1 пакетче Зест на др. Йоткер
стафиди или сушени боровинки, накиснати в ром
бадеми за украса

 Първо си приготвям продуктите. Накисвам си в ром или коняк стафиди или боровинки.   Пресявам брашното. Всички продукти трябва да са на стайна температура.                          Козунака обича топло място и затова е добре кухнята да не е студена, когато правите козунак.

Затопляте мляко и слагате да се разтопи захарта в него.  Ако използвате прясна мая, активирате в млякото или според инструкциите. По мое наблюдение прясната мая е по-добрият избор от сухата. За съжаление аз нямах, извън България по-трудно се намира и използвах суха.
 
В подходящ съд изсипвате брашното, правите кладенче и изсипвате в него млякото със захарта. Прибавяте и малко, около 1/3 от маслото в млякото. Това ще спомогне да се охлади. Млякото трябва да не е горещо, а до толкова, че да може пръста ви да издържа на топлината.


В кладенчето добавяме яйцата, лимоновите корички и млякото със захарта и част от маслото. Не забравяйте и 1 с.л. ванилов екстракт. Но пък не е фатално и ако нямате.
Започвате малко по малко да загребвате от брашното и да замесвате. В началото се образуват бучки, но после изчезват.

  
Месите минимум 10 минути или до постигането на гладко тесто. 
Аз никога не забравям да бия 100 пъти тестото. Така съм свикнала, а и съм убедена, че помага за по-добър резултат.


Следва най-попкавата част, която отнема повечко време. Трябва малко по малко да вкарвате разтопеното масло в тестото. Лесно се постига като разстилате и мажете с малко масло. После сгъвате на плик и така, докато свърши маслото. 
Това е важно за получаването на така нареченият козунак на конци.


Оставяме да втаса за около час и половина- два в намаслен съд. Аз използвам глинен. Някак си така е по-тържествен и празничен за мен момента, хехехе


Покривам с кърпа и отгоре с капака. Всъщност достатъчно е да се сложи в намаслен съд и да се покрие с домакинско фолио. По-важно е в този момент помещението да е топло, за да втаса по-бързо. Някои оставят да втаса тестото в затоплена печка на 50 градуса, но аз лично не съм привърженик на този метод.
 

След като тестото е увеличило обема си и е втасало достатъчно, леко го омесваме наново и разделяме на три. Разбира се, плетките са много и разнообразни, но аз съм се спряла на класиката и си следвам всяка година максимално старата традиция. Прибавяме малко от накиснатите сущени плодове. Може да ги оваляте леко в брашно, за да не втечняват тестото, но ако използвате като мен малък брой, не е задължително. 
Важно условие е да усучите всеки фитил преди да сплетете плитката. Това е другото условие за получаване на козунак на конци.


Приготвяме си подходяща тавичка. Аз я намаслявам преди да сложа хартията, за да е по-стабилна. Прилепвам хартия за печене и пак намаслявам. Използвала съм 10 на 20 см правоъгълна тавичка.
Поставям в нея готовата плитка, намазвам я с олио или масло, покривам с кърпа и оставям да втаса още веднъж за час.


След като се е увеличил още обема на козунака, намазваме с белтък, разбит с вилица на пяна. Поръсваме обилно със захар на кристали. Вече споменах, че използвам нерафинирана, златна захар и се получава перфектно. Отгоре забучваме разполовени или цели бадеми. не е нужно да са филирани, аз използвам обикновени.


За това малко количество се пече 40 минути на 180 градуса. Ако забележите, че се зачервява отгоре повечко, покрийте с фолио. Задължително преди да извадите проверете с дървена клечица дали е изпечен добре козунака.


Аз не вадя веднага козунака, а на полуотворена вратичка на фурната държа 10 минути.     После задължително се оставя да изстине на скара. Ами...това е от мен. 
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!



Няма коментари:

Публикуване на коментар