Десерт
Да, правила съм много пъти шоколадов мус, но този път беше с голяма доза смях. Съжалявам, че не снимах самата ситуация.
Какво се случи? Бях започнала да правя торта "Три шоколада" за моята кръстница и се наслаждавах на всеки шоколадов миг. Всички знаят за любовта ми към шоколада и май аромата на шоколад провокира следващите събития, хехехе.
Поставих си брауни основата и си направих първият пласт от тъмен шоколад. Започнах да го изливам в ринга върху брауни основата и докато се наслаждавах на аромата с притворени очи чух как дъщеря ми ми задава странен въпрос:"-Мамо, защо шоколада излиза отстрани?"
Не си и помислих да снимам, а се заех да спася колкото мога. Събрах от ринга шоколадов мус, почистих това, което беше излязло извън и се заех с нова порция. Е, погледнах от хубавата страна, а именно, че имаше и за нас шоколадов мус. Посмяхме се и се забавлявахме, това е.
А ето и рецептата:
200г тъмен шоколад
50г захар
2 жълтъка
300г сметана
желатин
Първо подготвяме желатина като се следват инструкциите на опаковката. Аз използвам на др Йоткер. Половината сметана се загрява и се маха от котлона. Прибавя се натрошеният шоколад и се бърка до разтапянето на шоколада. Добавя се желатина и се бърка енергично до еднородност, без бучки.
Жълтъците се разбиват със захарта. Ако ви притеснява да използвате сурови жълтъци, разбийте ги на водна баня на лек огън като внимавате да не ги сварите. Когато са готови, добавяте към тях шоколадовата смес. Накрая прибавяте внимателно и разбитата останала част от сметаната. Изсипва се в купички или чаши и се оставя за поне 4 часа, а най-добре за цяла нощ в хладилник.
Е, аз с удоволствие похапнах от ароматният, изкусителен, шоколадов мус.
Бон апети!
Няма коментари:
Публикуване на коментар