Десерт
Шоколадов трюфел! Любимо, шоколадово и старо. Шоколадовият трюфел е измислен в далечната 1895 г във Франция. Наричат го трюфел, поради голямата му прилика с редките гъби. Обикновено се прави от шоколадов ганаш и се добавят различни есенции, ядки, ликьор, плодове, карамел и др. Аз например обожавам трюфели с чили или мента.
Продукти:
200г шоколад по избор
100г сметана
1с.л. масло
1с.л. шоколадов ликьор
1-2 щипки лют пипер
Изклюючително лесно се правят шоколадовите трюфели. Начините са много. Аз съм си избрала съвсем лесен- френският вариант трюфели.
Загрява се сметаната, колкото да се появят балончета отстрани. Отстранява се от котлона. Прибавя се шоколада и се бърка до еднородна смес. Добавя се и 1с.л. масло. Продължаваме да бъркаме, докато не смесим добре и маслото с шоколадовата смес. Накрая прибавяме лютата подправка и шоколадовия ликьор.
Вместо лютата подправка може да добавим мента. Получава се изключително свеж трюфел.
Сместа се изсипва в плоска тавичка и се оставя в хладилник за около 2-3 часа. Оформят се топчета и се овалват в какао.
Няма коментари:
Публикуване на коментар