Translate

сряда, юли 19, 2017

GARASH CAKE with raspberry / Малинова торта гараш


Торта Гараш с малини


Българска шоколадова торта, която е добре позната вече не само в България.


Разбира се аз умишлено направих така, че моята торта да се различава от оригиналният Гараш.
В моят Гараш прибавих домашно сладко от малини и отгоре поръсих със сушени малини вместо с шам фъстък или орехи.


Продукти за 24 см форма:

Блат:
9 белтъка
300г смлени орехи
100г кафява захар

Крем:
9 жълтъка
9 с.л. натурално какао
100г кафява захар
150г масло
100г заквасена сметана

3-4 с.л. сладко от малини  
сушени малини 

След като сте прочели рецептата със сигурност сте видели, че има разлика и в крема.  Имам идея за още по-различен крем, но засега оставям в тайна.


Първо смиламе орехите. Следва да се разбият белтъците със захарта. Към добре разбитите белтъци внимателно се добавят и орехите, като се разбива с шпатула или дървена лъжица.


Сместа се разделя на 4 тънки платки и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 мин. Можете да се ориентирате за готовността на блатовете като видите, че краищата им са изпечени до златисто. Не забравяйте да използвате хартия за печене, тъй като блатовете са доста лепкави.


Блатовете се оставят да изстинат много добре.


Идва ред и на крема, който също е лесен за приготвяне.
Жълтъците със захарта се разбиват много добре до побеляване и кремообразна смес. В подходящ съд се разтапя маслото на слаб огън и към него се прибавя пресятото какао. Размесва се много добре. Към сместа с жълтъците се добавя какаовата смес много внимателно на тънка струйка. След като сме смесили добре двете смеси прибавяме и заквасената сметана, като бъркаме леко. Оставяме поне за два часа да стегне в хладилник.


След като блатовете и крема са готови идва ред на сглобяването на тортата.


Започваме да редим първо блата, след него мажем от крема и върху него слагаме от сладкото от малини. Аз обичам да използвам домашно сладко от малини.


След като сме сложили и четвъртия блат, мажем и отгоре с какаов крем, но не трябва да забравяме да оставим малко за отстрани.


Използвам ринг, тъй като с него сглобяването на тортата е по-лесно и бързо. Оставяме в хладилник да стегне добре.


След като тортата е стегнала, вадим я от хладилника и мажем с останалият крем и отстрани.


Най-отгоре вместо с шам фъстък или орехи аз украсих със сушени малини. На самия край на тортата сложих малко нибс (сурови какаови парченца).



Ммм, опитайте тази вълшебна комбинация от малини с орехи и какаов крем!




Няма коментари:

Публикуване на коментар