Случва се да не можем да хапваме доста от продуктите и трябва внимателно да подбираме съставките в десертите ни. Една от болестите, която е враг на десертите, това е диабета. Но не бива да се притесняваме , а просто да станем по-внимателни в подбора на храни.
Днес съм се спряла на течен шоколад с тахан. Направих тази рецепта за двама много добри мои приятели: Радостина и Марин, които имат проблем с диабета. Продуктите са внимателно подбрани, а резултата е невероятно вкусен шоколад, който е изкушение за всеки.
За подсладител съм избрала агаве, който е изцяло натурален продукт. Агавето е идеално не само за направата на текила, но и за различни сладкиши. Някога е било наричано от ацтеките "дар от боговете". Нектарът е малко по-сладък от меда и 1,5 повече от захарта. Агавето е добър заместител на захарта и меда, особено за хора с чувствителност към тях. Въпреки всичките си положителни качества, както всяко нещо не бива да се прекалява, а да се използва в разумни дози.
Но да пристъпя към продуктите.
Продукти:
200г сусамов тахан
200мл обезмаслено прясно мляко (за недиабетици може пълномаслено)
1-2 с.л. агаве в зависимост от вкуса (за недиабетици препоръчвам 2 с.л. мед)
2 с,л. какао
2 с.л. какаово масло
1 с.л. кокосово масло
1 с.л. кокосово масло
Изпълнението е много просто. В подходяща купа или блендер слагаме сусамовия тахан и агавето. Прибавяме си млякото и какаото.
Следва и какаовото масло, което трябва да е разтопено или меко, за да се смеси лесно с останалите продукти. Разбъркваме добре до еднородна смес. Аз използвам бъркалка, но вие можете да използвате блендер.
Реда на слагане на продуктите не е важен за разлика от резултата, който е зашеметяващ и по-важното не е опасен за нашето здраве.
Бон апети!
Няма коментари:
Публикуване на коментар