сряда, март 22, 2017

Buigarian beef soup / Телешко варено


Супи

 

Телешкото варено е най-любимата ми супа и си я правя често.  Обичам аромата на целина, леката пикантност, идваща от черния пипер и цветовете на едро нарязаните зеленчуци.

Продукти: 


400 г телешко месо
2-3 120 г моркова
1/2  глава целина
3 стръка целина
6 малки - около 300г картофа
1 глава -около100г кромид лук
магданоз
черен пипер на зърна
листа целина за накрая

Почистваме месото от ципите го и нарязваме  на парчета.


Подготвяме си и зеленчуците: лук, 2-3 моркова, около 6 средни картофа, 3 стръка целина, листа от целина и 2 резена от главата на целината.


Слагаме месото в 2,5 литра студена вода и варим, като образувалата се пяна се отпенва, докато бульона не стане бистър. Тогава добавяме стъблата целина за по-ароматен бульон. Най-вкусно се получава от джолан с кокал, но тогава грамажа на телешкото, разбира се е повече, около 800г.
Когато месото омекне, махаме стъблата целина и прибавяме картофите, морковите и лука, нарязани на едро. Добавяме с тях и нарязаните резени от главата целина и зърната черен пипер. Подправяме със сол, когато слагаме зеленчуците, а не по-рано. Слагаме и малко зехтин или олио.






Варим до готовност на зеленчуците. Няколко минути преди края на варенето добавяме нарязаните листа целина. Супата се сервира гореща.









Няма коментари:

Публикуване на коментар