четвъртък, март 23, 2017

Meatball soup / Супа топчета


Супи

 

Продукти:

300 г кайма
1 връзка пресен лук
1 морков
3 с.л. ориз
1 с.л. зехтин
5-10 зърна черен пипер
сол

Застройка:

1 с.л. брашно
3 с.л. кисело мляко
1 жълтък

Първо си приготвяме каймата. За предпочитане е да бъде микс от свинска и телешка. Омесваме я с 1 яйце, настъргана на ренде глава лук и малко чубрица. 


Аз подправям с 1 с.л. соев сос вместо сол. Прибавяме и шепа галета и се оформят топчета. В класическата рецепта се прибавя и ориз, но аз лично не обичам ориз в каймата.


Слагаме на котлона тенджерка с 2 литра вода. Нарязваме на дребно лука, моркова и чушката и ги добавяме в нея. 


Варим около 10 минути и добавяме зърната черен пипер и набрашнените топчета. Аз не винаги ги набрашнявам. Не е грешка, ако пропуснем. Задължително е обаче топчетата да бъдат добавени във вряща вода иначе има опасност да се разпаднат. След като се пуснат във врящата вода се разбъркват леко, за да не се слепнат. Прибавяме малко зехтин и посоляваме.


Варим около 10 мин и добавяме ориза. Продължаваме готвенето, но на тих огън. Може да си добавите и домат, но това е въпрос на вкус. Аз не добавям.
Супата се застройва, поне така помня от баба ми. Тя правеше застройката с  брашно, жълтък и кисело мляко. Разбива се жълтъка с киселото мляко, а 1 с.л. брашно се размива на кашичка с малко вода. Смесват се и от горещата супа се добавят един-два черпака внимателно към застройката. Връща се на котлона, за да се загрее със застройката. Разбърква се и се маха от котлона. Сервира се с пресен магданоз или чубрица.






Няма коментари:

Публикуване на коментар