вторник, април 11, 2017

VEGAN STRAWBERRY CAKE / Ягодова веган торта

 

Сурова торта




Сурова веган торта без захар на няколко пласта, като всеки е с индивидуален аромат, а заедно са  експлозия от свежест и неповторим вкус.


 Направих тази торта за моя приятелка, която в момента пости. Но изненадата дойде от факта, че тортата се хареса и на останалите приятели. Много свежа, вкусна и сладка! 
Рецептата сътворих по време на правенето на тортата. Бях накиснала във вода няколко вида ядки, тъй като незнаех кои ще използвам. Незнаех колко етажа да има , но исках да е с ягоди.


Продукти:


Първи пласт:


200г кашу
200г фурми
3суп. лъж. какаово масло
1/4 ч. л. морска сол
1 банан 
1с.л. брашно от Рожков (ако нямате сложете какао)

Втори пласт:


200г бадеми
3с.л. кокосово масло
3с.л. мед
сока от 1/2 грейпфрут
ванилия


Трети пласт:

200г бадемово брашно
200г ягоди
3с.л. кокосово масло
3с.л. мед
 
Слагаме в кухненски робот кашуто,което е било накиснато 1 нощ във вода. Фурмите поне 4 часа трябва да са били накиснати също във вода и после се бели кората им и премахваме костилките. Прибавяме ги към ядките. Слагаме разтопеното какаово масло,брашното от Рожков, солта и блендираме до  смес, подходяща за оформяне на топки. Задължително кашуто трябва да е било накиснато няколко часа, за да се оттървем от неприятните за нас ензимни инхибитори и фитинова киселина.  Повече тук . За тази рецепта е подходяща форма 17-18 см.
След всеки пласт, докато правим следващия оставяме тортата в хладилник да изчаква.
Вторият плас започваме с натрошаване на бадемите в блендер. Бадемите също са били накиснати във вода. Прибавяме и другите продукти, а ванилията е хубаво да е от шушулка. Нареждаме във формата и отново изчаква в хладилник.



Следва ягодовият трети пласт. Смесваме продуктите, като сме почистили ягодите и блендираме.


Ако искате можете да спрете дотук и само да наръсите за украса кокосови стърготини или да продължите като мен с глазура. 


Отново оставяме в хладилник, докато правим глазурата. За нея направих домашна нутела. Рецептата тук . 


За няколко часа оставяме в хладилник да стегне тортата.




1 коментар: