четвъртък, юли 06, 2017

TIRAMISU / Тирамису



Красота! С всяка хапка искаш и още и още!


Дали като десерт, дали като компания за следобедното кофенце, тирамисуто е винаги точният избор за наслада на сетивата!


Но нека не се отклонявам повече, а пристъпя към рецептата. Тя ми бе предоставена от моята приятелка Тина, която от дълги години живее в Италия и ми разказва за традиционната италианска кухня. Особеното при тирамисуто е, че в различните райони и самите рецепти леко се разминават, което според мен е нормално. Затова освен, че ще дам рецепта за тирамису, ще напиша и съветите, които научих от Тина, а тя пък е научила от нейната приятелка Лаура
Винаги като похапвам тирамису, с обич и благодарност се сещам за Тина, но наистина да не се отклонявам, а да започна с продуктите.


Продукти:


6 яйца
6 с.л. захар
500г маскарпоне
2 кутии бишкоти
кафе
марсала (не е задължително)
какао за наръсване

Важно условие е , че всичко трябва до последно да се държи в хладилник!
1. Разделяме жълтъците от белтъците. Жълтъците се бият до бяло със захарта, а белтъците с щипка сол също много докато, ако ги обърнеш, не падат.
Ако се притеснявате от това, че жълтъците са сурови, може да ги разбиете на водна баня, но внимавайте да не ги сварите.

2. След като сме ги разбили добре, смесваме внимателно двете смеси. Не е желателно да бъркаме с миксер. Прибавяйте малко по малко, а не изведнъж. Към смесените яйца, добавяме отново внимателно маскарпонето и разбъркваме до еднородност. 
Друго важно правило е: маскарпонето трябва да е прясно и до последно да стои в хладилник! Внимавайте много при купуването на маскарпоне.


3. Приготвяме хладко кафе с малко марсала, но може и само кафе. Аз лично предпочитам да е с вино марсала, аромата и вкуса е незаменим. Кафето не трябва да е горещо, за да не размекне много бишкотите.

Топим всяка бишкота, но много бързо. Това е другото важно условие!
Редим в тавичка или в чашки или какъвто съд желаем ред бишкоти, ред крем, докато свършат.
Тук при подредбата правило няма.

4. Накрая слагате в хладилник за 1 ден. Това е най-трудното, защото поне аз никога не мога да изчакам толкова време, хехехе

5. Поръсвате с какао на прах, но задължително точно преди сервиране.

Може да гарнирате с листенца мента и малинка, както аз.



Насладете се като мен и при приготвянето и при похапването! 



Продукти за 6 чаени чаши десерт тирамису:

4 яйца
4 с.л. захар
бишкоти
кафе и марсала
какао за наръсване

Няма коментари:

Публикуване на коментар