сряда, август 02, 2017

Rye bread / Ръжен хляб


Хлебни изделия

 


След италианският хляб дойде ред и на домашният ръжен хляб.


Съвсем обикновен хляб от ръжено и бяло брашно. Добавила съм като при всеки хляб сол, мая и зехтин. Обикновен хляб, но с най-голямото предимство- домашен, направен с топлина и усмивка.


Продукти:

 

300г ръжено брашно
200г бяло брашно
7г суха мая
350 мл хладка към топла вода
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
От няколко месеца се чувствам прекрасно, когато меся чрез кухненския си робот. Наистина бързо и лесно, а и не те болят ръцете. Просто изсипвам брашното, сухата мая (задължително следвайте инструкциите на производителя), водата, зехтина и солта. Месим на ръка или тестомесачка за около 10 минути, докато стане меко, гладко и еластично тесто.  Оставяме го да втаса, покрито с прозрачно фолио за около час.

След като тестото е увеличило обема си късаме на топки и слагаме в тавичка да втасат топките отново за около 30 минути на топло. 


 След като е втасало втори път, правим няколко разреза на всяка топка, наръсваме с малко брашно и слагаме в загрятата на 230 градуса фурна. Печем 10 минути на по- силна и после намаляме на 200 градуса и допичаме до златисто. 


Единият вариант за хубав хляб е да изстине на решетка или да завием с кърпа. Зависи от вкуса и предпочитанията.


Обикновен, но вкусен ръжен хляб.






Няма коментари:

Публикуване на коментар