Закуска
Меки и вкусни, простички, но неустоими! Това са кифличките, които ни карат да се облизваме лакомо.
Няма да обяснявам повече, а просто ще пристъпя към рецептата с усмивка.
Продукти:
2 яйца
около 800 г брашно
20 г жива мая
8 с.л. захар
3 с.л. олио
400 мл прясно мляко
щипка сол
Нутела
Около 100мл прясно мляко се стопля, но не да е горещо и се прибавя към него маята и 1 с.л. захар. Оставя се да шупне за около 15 минути. Всъщност това е проверка дали маята е годна или не.
Пресятото брашно се слага в тестомесачка или робот с приставка за месене. Добавят се и останалите продукти: захарта, разтворена в останалото прясно мляко, олиото, яйцата, шупналата мая, ванилията и щипка сол. Меси се, докато се получи гладко тесто без бучки.
Нормално се слага по-малко течност, но аз реших да използвам повече, за да ми се получат по-меки кифлички и успях. Разбира се, ако трябва да месим на ръка е доста по-трудно, заради количеството мляко, но резултата си струва.
Оставя се да втаса в намаслен съд и покрит с капак или фолио за около час и половина в топло помещение.
След като тестото е увеличило обема си, започваме да оформяме кифличките.
Всеки си избира подходящ начин за оформяне. Аз разделям тестото на 4 и всяка топка разточвам на кръг. Разделям на 8 парчета и слагам в широкият край течен шоколад или нутела.
Навива се на руло от широката към тясната част.
Предварително сме си подготвили голяма, плоска тава с намаслена хартия за печене.
Нареждаме кифличките в тавата и оставяме да починат за 15 минути, покрити с кърпа.
Намазваме кифличките с жълтък и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.
Готовите кифлички се оставят да поизстинат върху скара.
Кифличките могат да се консумират с пудра захар, напръскани с шоколад или си ги оставяме без нищо отгоре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар