С поглед към книгите: Трюфелова торта с кестени
Винаги разглеждам с интерес рецептите на Гордън Рамзи. Харесвам всичко, което твори и с радост приготвям ястия и десерти по негови рецепти.
Днес си избрах изкусителен десерт, който с удоволствие си похапнах с кафето в градината.
Торта с вкус на шоколадов трюфел и неж
Продукти за 25см форма:
250г тъмен шоколад
250г масло
250г обелени кестени
125г прясно мляко
125г течна сметана
4 големи яйца
125г захар
Сервира се със:
Маскарпоне или сметана
Загрява се фурната на 170 градуса. Приготвя се форма с диаметър 25 см с падащо дъно.
Разтопява се шоколада с маслото на водна баня. Сваля се от котлона и се оставя леко да се охлади. В друг съд се затоплят кестените с млякото и сметаната, докато започне да ври и се отстраняват. Смила се всичко в блендер. Добавя се шоколадовата смес и се разбърква добре.
Яйцата се разделят. Жълтъците се бият със захарта до хубав, пухкав крем. Прибавят се към шоколадовата смес с кестени и се разбърква, докато се получи гладка смес. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Много внимателно се прибавят малко по малко разбитите белтъци към основната смес.
Пече се в предварително загрятата фурна за 25-35 минути на 170 градуса.
Изважда се от фурната и се оставя да изстине преди да се извади тортата от формата. Това трябва да стане много внимателно, защото тортата е мека и като мус.
Сервира се с бита сметана или маскарпоне. В случая аз си разбих сметана с пудра захар и малко ванилова паста за разкош.
Източник: GORDON RAMSAY'S sunday lunch.
Няма коментари:
Публикуване на коментар