Шоколад, орехи и малини
Много шоколадова торта, с орехови платки, шоколадов мус и за още по-добър вкус, забърших с малини.
Започнах с 4 орехови платки, които направих на принципа на торта Гараш.
Продукти за 24 см форма:
Блат:
9 белтъка
300г смлени орехи
100г кафява захар
1 ч.л. ванилова паста
Първо смиламе орехите. Следва да се разбият белтъците със захарта. Към
добре разбитите белтъци внимателно се добавя ванилова паста и орехите, като се разбива
с шпатула или дървена лъжица. Сместа се разделя на 4 тънки платки и се пекат в предварително загрята
фурна на 180 градуса за около 15 мин. Можете да се ориентирате за
готовността на блатовете като видите, че краищата им са изпечени до
златисто. Не забравяйте да използвате хартия за печене, тъй като
блатовете са доста лепкави. Блатовете се оставят да изстинат много добре.
Крем:
9 жълтъка
150г натурален шоколад
150г масло
100г кафява захар
250г маскарпоне
Жълтъците със захарта се разбиват много добре на водна баня до побеляване и кремообразна смес. Трябва да се внимава да не сварите жълтъците. Шоколада с маслото се темперира също на водна баня и се добавя внимателно към жълтъците. Разбърква се добре до гладка смес.
Накрая се прибавя маскарпонето, но не се използва в никакъв случай миксер и се бърка кратко, за да не се втечни сместа. Оставя се в хладилник за две часа.
След като блатовете и крема са готови идва ред на сглобяването на тортата.
Между редовете освен крем, добавих и сладко от малини. Престоява в хладилник за една нощ или поне 6 часа.
Тъй като имах малко шоколадов мус, реших да добавя отгоре един пласт за по-голям разкош.
Отгоре завърших с украса от малини, нибс и мента.
Моята торта е готова за парти, където ще е специален подарък за рожденника.
Моята торта е готова за парти, където ще е специален подарък за рожденника.
Няма коментари:
Публикуване на коментар