понеделник, април 06, 2020

Солен кекс


Закуска



   Целият свят се обърка, дойде тежко време за всеки един човек. Пандемия! Болест, заради която се наложи да си останем с дни, седмици и може би месеци у дома. Излизаме само до аптека, магазин или болница.  Но аз няма да пиша за вируса, а ще продължавам да публикувам рецепти, но на обикновени и полезни ястия, които лесно можем да приготвим у дома.


   Много държа в моята кухня да не се хвърлят продукти и затова в много от случаите, избора ми на ястие е според продуктите, които трябва да оползотворя. Много хора в този тежък момент са се презаписали, а годността не винаги е достатъчно голяма или наближава края. Понякога остават от някои продукти малки количества. Така се случи и с мен. Забелязах, че имам само няколко сушени доматчета, микс от различни ядки, малко парче пикантен кашкавал. Реших, че идеално се вписват в един солен кекс, който пък е перфектната закуска, особено в комбинация с кисело мляко.

Продукти:


1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
2 ч.л. бакпулвер
5 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
2/3 ч.ч. слънчогледово олио
1/3 ч.ч. микс ядки
сушени домати, маслини
парченца кашкавал или сирене (аз използвах пикантен кашкавал)
билки по избор (чубрица, риган, мащерка, босилек...)
сол на вкус

   Подготвяме форма за кекс по избор като я намазняваме с олио и оставяме настрани. Включваме фурната на 180 градуса .



   Разбиваме добре яйцата със солта, докато станат пухкави и увеличат обема си. Добавя се на тънка струйка олиото и киселото мляко. Разбъркваме отново, но вече без миксер.


   Добавяме на части брашната с бакпулвера и бъркаме до еднородна смес и внимаваме да няма бучки.


Следва да добавим ядките, сушените домати, маслините, пикантните парченца кашкавал и избраните подправки. Разбъркваме отново.


 Слагаме сместа в намазнена и набрашнена форма и печем за 10 Мин. на предварително загрята фурна на 180 градуса и после намаляваме фурната на 160 градуса за още 30 Мин.


   Последната стъпка е да извадим соленият кекс от формата и да похапнем с апетит 😋



Няма коментари:

Публикуване на коментар