Направено у дома
От доста време се коментира за пречистеното, краве масло Гхи. Ммм, всеки път като произнасям това име и се озадачавам защо е толкова трудно?!
С всеки изминал ден се убеждавам, че е изключително важно продуктите, които консумираме да са здравословни и чисти. Живеем във време с огромна палитра от разнообразни храни, но до колко са добри за нас?!
Продукти:
В случая се нуждаем само от масло, котлон, цедка, марля и малко търпение.
Нарязваме маслото на малки кубчета и го прехвърляме в тенджера с дебело дъно. Разтопяваме на средна температура.
След известно време започва да се образува пяна, която задължително се премахва.
Пяната се отстранява постоянно до кристална, прозрачна течност.
Сигурен знак, че сме готови е, когато започнем да виждаме ясно дъното на касеролата. Прецеждаме през марля и цедка в чист глинен или стъклен съд.
Пречистеното масло се отличава с прекрасен, кехлибарен цвят и приятен аромат. Важно условие е,че не бива да се прекалява с пречистването, защото тогава мирисът, вкуса и цвета се променят.
Използвах стъклени бурканчета с капак, за да не приема маслото от другите миризми.
Бурканчетата се държат затворени, не в хладилник, а извън него. Има дълъг срок на годност.
Пречистеното масло е с по-малко лактоза, но не и мазнини. Използва се при готвене, подходящо е за пържени и сотирани храни, тъй като има висока точка на кипене. Богато е на витамин А и витамин Е.
Много добре си партнира с канела, шафран или трюфелова сол, както съм показала на снимката или пък просто филия с мед 😋
Няма коментари:
Публикуване на коментар