Направено у дома
Винаги се нуждаем от здравословно хранене, здравословен живот и здравословно мислене. Имунната ни система е под постоянен натиск, храните отдавна са повече вредни,отколкото полезни, а мислите ни са натоварени и безцветни.
Днес с удоволствие пиша лесна и здравословна рецепта с джинджифил. Растението е доказало отдавна полезните си и здравословни свойства. Още в древността се е използвало в медицината, а по-късно и в кулинарията. Има остър парлив, много пикантен вкус. Освен, че е афродизиак, корените джинджифил са верен помощник по време на сезона на вирусите.
Рецептата, която представям е здравословен десерт, джинджифилови бонбони или просто захаросан джинджифил. Трябва да си призная, че ми трябваше доста време, за да опитам джинджифиловите бонбони. Приятен, сладък, но и пикантен вкус. Няма опасност да свършат бързо, тъй като повече от един-два бонбона трудно могат да се хапват, заради парливия вкус.
Съставки:
1 малък корен около 150-200
3 с.л. захар (използвах кафява) плюс екстра за озахаряване
1/2 ч.ч. филтрирана вода
За предпочитане е корена джинджифил да е малък и да не е стар. Реже се на тънки филийки. За по-тънки парчета може да се използва белачка, но аз предпочитам на ръка. Може би, ако правя по-голямо количество бих се възползвала. Поради трайността си от няколко месеца предпочитанията са за направа на по-големи количества, но не и аз.
В среден размер касерола се изсипват филийките джинджифил и се налива вода, колкото да се покрият.
След като водата заври, котлона се намалява и джинджифила се оставя да къкри за около 15 Мин.
Прецеждаме добре джинджифила и го поставяме обратно в касеролата.
Добавяме захарта и наливаме малко филтрирана вода, колкото едва да покрие филийките джинджифил. Тук е момента да кажа, че за подсладител може да се използва кленов сироп или мед вместо захар.
По желание може да се добави канелена пръчка, кардамон или анасон. Аз си добавих канелена кора, която направи бонбоните ми още по-здравословни и ароматни.
След като водата заври, намаляваме на тих котлон. Оставяме джинджифила да къкри около 30 Мин, докато захарния сироп се сгъсти или водата изври. Наблюдавайте от време на време, защото времето е примерно. При вас може водата да изври по- рано😉
Накрая нареждаме филийките върху скаричка или хартия за печене. Аз предпочитам скаричка. Оставяме за около два часа да изсъхнат малко парчетата. Трябва да са лепкави, а не мокри, за да полепне захарта, с която трябва да се овалят филийките джинджифил.
Слагаме малко захар в купичка и овалваме джинджифила в нея. Другия вариант е да наръсиш захарта отгоре и да обръщаме, за да озахарен от двете страни. Не е задължително да се овалят парчетата джинджифил със захар, но тогава определено ще им се загуби чара.
Оставяме за една нощ да изсъхне добре захаросаният джинджифил и на следващият ден прехвърляме в буркан. Може да се съхранява така няколко месеца.
Оставяме за една нощ да изсъхне добре захаросаният джинджифил и на следващият ден прехвърляме в буркан. Може да се съхранява така няколко месеца.
Не се сдържах и направих това кратко видео в моя двор, не само заради прекрасното, слънчево време, а и заради вълшебната песен на птичките. Здравословна храна, здравословен живот и здравословно мислене😊
Няма коментари:
Публикуване на коментар