Translate

четвъртък, май 18, 2017

HOMEMADE CAKE / Домашен кекс



Негово Величество домашният Кекс! Постоянно правя кекс у дома и това е причината толкова често да присъства в моите публикации. Причината, разбира се е, че дъщеря ми обожава да похапва домашно приготвен кекс, гарниран единствено и само с пудра захар.
 

Днес няма да пиша нова рецепта, а ще напомня за старата, която е на почит в моя дом. Ще напиша за особеностите и правилата на един перфектен домашен кекс. Единствената разлика днес е, че използвах бакпулвер вместо хлебна сода с кисело мляко. В блога съм показала лесен кекс , малко по-сложен трицветен кекс и дори като пеперуда.


Правя различните видове кекс над 20 години и съветите по-долу са от мой личен опит, а повторението им с други само показва верността им.

Съвети:

1. Яйцата трябва да са със стайна температура.

2. В любимата си рецепта аз не използвам масло, а олио. Ако вие пък използвате масло, задължително и то трябва да е със стайна температура.

3. В сладкарството се използват точни мерки и за добрият кекс едно от важните условия е да се спазват мерките. Ако правите сместа на грамаж, използвайте везна, а ако използвате чаша, използвайте една и съща за всички продукти. Така няма да има грешка в грамажите.


4. Яйцата се разбиват със захарта от 6 до 10 мин. с миксер за по-добър резултат. Разбира се, ако не разполагаме с миксер, разбиваме енергично и продължително до пухкава смес с удвоен размер. Може също да се разделят яйцата на белтъци и жълтъци и да се разбиват поотделно.


При този вариант аз разбивам белтъците с щипка сол, а жълтъците с количеството захар по рецепта. Деликатен момент обаче при този случай има и това е, че после много внимателно трябва да се прибавят разбитите белтъци към желтъците.


5. Идва ред и на брашното. То задължително трябва да се пресява, за да е пухкав кекса. За удобство го смесвам с бакпулвера. На 100г брашно се слага една чаена лъжичка бакпулвер. Ако правим какаов кекс, можем да добавим и какаото към брашното с бакпулвера и да пресеем заедно. Разбъркването става с бъркалка или ако използвате миксер, задължително на ниска степен.


6. Ако използвате в кекса си олио, добавянето му към сместа става бавно и на тънка струйка.

7. За перфектният домашен кекс от изключително значение е да познаваме добре фурната си. Скоро смених моята и се убедих, че при различните фурни времето за печене и градусите са различни. Затова трябва да намерите най-подходящите градуси на вашата фурна. Все пак получава се добър резултат на 180 градуса. Поне първите 10-15 мин. НЕ отваряйте фурната си. Проверявайте с дървена клечка дали е изпечено добре. Ако клечката е суха, изключете печката,  кекса ви е готов.


8. След като сте изгасили печката оставете кекса около 10-15 мин. във фурната.
9. Добре е след като го извадите от формата, да го поставите да изстине върху решетка.

Накрая поръсвате с пудра захар и хапвате с наслада. Ако пък сте с децата, забавлението ще е пълно! Както се вижда на снимките моята дъщеря и нейната приятелка още с училищните униформи, а се заеха с декорацията на любимият кекс!













Няма коментари:

Публикуване на коментар