Translate

неделя, юли 16, 2017

FOCACCIA / ФОКАЧА


Хлебни изделия



Казвала съм не веднъж, че обожавам италианската кухня. Техният хляб, разбира се, не е изключение. 


Фокача! Вкусен италиански хляб, който винаги е добър избор. Може да е в класически вариант с морска сол и розмарин, с маслини или пък със сушени домати. 


Продукти:


500г брашно
7г суха мая или 20г прясна мая
6 с.л. зехтин
300 мл топла вода
1 с.л. сол
2 с.л. пресен розмарин
няколко сушени домати
няколко маслини

 В пресятото брашно, правим кладенче. Слагаме шупналата мая, според указанията на опаковката. Аз обичам прясна мая, но винаги имам в резерва и суха. Изсипваме вътре и 3 супени лъжици зехтин с топлата вода. Добавяме солта и разбъркваме с дървена лъжица.

 Месим на ръка или тестомесачка за около 10 минути, докато стане меко, гладко и еластично тесто. 


Правим на топка тестото, заглаждаме го със зехтин и го поставяме в набрашнена купа. Отгоре завиваме с прозрачно, домакинско фолио. Оставяме да втаса на топло за около 1 час, докато увеличи обема си.


Втасалото тесто прехвърляме в голяма правоъгълна тава за печене. Разстиламе добре в тавата, с дебелина около 3см.


Правим вдлъбнатини на повърхността на тестото с върховете на пръстите си.


Намазваме тестото със зехтин и завиваме с прозрачно фолио отново. Оставяме да втаса за около 40 минути.


След като тестото се е надигнало, леко натискаме с пръсти в тестото, за да направим вдлъбнатини. В тях поставяме сушени доматчета, маслини и поръсваме с пресен розмарин.


Поръсва се с морска сол и останалите 3 супени лъжици зехтин.

 
Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса за 20 минути.


Аз обичам да слагам и няколко листенца пресен босилек, които придават още по-добър аромат.


Завиваме с кърпа за малко и ... похапваме с наслада.

 

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар