Не помня от кога правя този кекс. Съвсем елементарна и лесна рецепта.
Този обикновен кекс е любим на цялото семейство и приятелите ни.Често го използвам и за основа на торти. Идеален е за закуска и чудесна комбинация с кафето. Понякога правя малкия вариант, но в повечето случаи по-голямата доза.
Продукти голяма доза:
7 яйца /стайна температура/
1 1/2 ч.ч. брашно /пресято/
1 1/2 ч.ч. захар
8 с.л. олио
2 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
ванилия
ванилия
Продукти малка доза:
4 яйца /стайна температура/
1 непълна ч.ч. брашно /пресято/
1 непълна ч.ч. захар
4 с.л. олио
2с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
ванилия
Приготвяме си подходяща форма за кекс, като намазваме леко с олио и набрашняваме.
Разбиваме яйцата със захарта. Аз разбивам 10 мин.
Прибавяме сместа от кисело мляко и сода,ванилията, а след това и на тънка струйка олиото.
Намаляваме миксера на съвсем бавна степен или с шпатула разбъркваме внимателно брашното, което добавяме малко по малко, така че да не спадне сместа.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин. Съвета ми е да проверявате с дървена клечка за зъби, тъй като всяка фурна си е индивидуална.
Оставяме поне 5 мин. в изгасената фурна, за да не спадне кекса.
След като извадим кекса от фурната, с помощта на остър нож изваждаме от формата.
Желателно е да изчакаме да изстине, преди да разрязваме, но на мен никога не ми се получава.
Преди да поднесем може по желание да поръсим с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар