Translate

петък, януари 13, 2017

CHEESECAKE IN A JAR / Чийзкейк в буркан




От известно време търсих перфектния начин да съхраня десерт. Всички знаем, че когато разрежем торта или чийзкейк, не винаги се изяжда цялото количество. Останалите  парчета от тях изсъхват, натрошават се или развалят формата си. Търсих и един по-различен начин на презентиране на перфектния десерт. 
Не след дълго се спрях на огнеппорните бурканчета. На пазара има голямо предлагане и не е трудно да си изберем бурканчета по наш вкус.





Важно при избирането им е да са огнеупорни, ако ще ги ползваме при десерти, които се пекат.
Ако ползвате бурканчета с уплътняване, не забравяйте да ги махнете. Аз задължително махам капаците. 




А ето и изпитана рецепта за класически ванилов чийзкейк, но в буркан. 

 

Продуктите по-долу са за чийзкейк 26 см. Ако желаете по-малко количество намалете грамажа.

 

  Продукти: 


250 г бисквити
  80 г масло 
1 кг крема сирене 
200 г захар
8г царевично нишесте
5 яйца /стайна температура/
240г заквасена сметана
ванилов екстракт
кората на 1 лимон
щипка сол

 

Начин на приготвяне:


Натрошават се бисквитите и се смесват с маслото. Разпределя се сместа в бурканчетата като се притиска с малка лъжичка или чашка. Пекат се около 15 мин. на 180 градуса. Оставят се да изстинат. През това време разбиваме крема сиренето, прибавяме захарта, нишестето и солта. Към добре разбитата , кремообразна смес добавяме яйцата едно по едно, лимоновите корички, ванилията и накрая сметаната. Готовата смес се изсипва върху изпечените блатове в бурканчетата и се пекат на 150 градуса между 45-55мин. Оставят се за един час на изгасена фурна. След като ги извадим от фурната, оставяме да изстинат напълно на стайна температура.
Оставяме за една нощ в хладилник.
Украсяваме по вкус и фантазия. Аз съм украсила с годжи бери и анасон, а другия вариант е с шоколадови стафиди и парченца сушени ягоди, наръсени с пудра захар.







  



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар