Translate

четвъртък, януари 19, 2017

VICTORIA SPONGE

Добрата стара Англия! Няма как да не се спра още в началото на моят блог точно на нещо толкова традиционно от Английската кухня. Все пак живея в тази страна и както се казва попивам от кухнята. Избрах си не случайно Victoria Sponge- любимата торта на кралица Виктория. Казват, че следобедите с чаша чай се е наслаждавала на парче от точно тази торта. Поне така разказва историята.


Известна е още като сандвич Виктория или Викторианската торта. Но както и да я наречем, няма по-добра комбинация за следобедният чай.
Тортата е класика и аз не бих си позволила да променя дори и най-малкия детайл. Има си нейните особености, за които искам да ви разкажа.
Sponge в буквален превод означава гъба. Тортата прилича много на пандишпанова и се състои от сладко от малини и бита сметана или ванилов крем. Сладкото и сметаната са между два блата, които се пекат отделно. Отгоре тортата не се украсява с нищо друго, освен наръсване с пудра захар.

За да съм максимално близо до точното приготовление, рецептата съм заимствала от Great British Baking- Annie Low, като съм я променила малко.

Продукти:

225г брашно
225г пудра захар
225г меко масло
4 яйца
2ч.л. бакпулвер
2суп. лъж. прясно мляко

За пълнежа по средата:

около 150г сладко от малини
50г пудра захар
150г бита сметана


Подготвяме си две форми по 20см. и покриваме дъното с хартия за печене.


В подходяща купа разбиваме мекото масло с пудрата захар. Прибавяме яйцата, но едно по едно.
Разбиваме до хомогенност. Следва млякото и накрая прибавяме пресятото брашно и бакпулвера. Отново разбиваме до еднородна кремообразна смес. 


Разделяме на равни части сместа и слагаме в двете форми.

Едната ми форма е с къдрави краища , но това не пречи.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 мин.


Задължително след изпичане оставяме блатовете върху решетка за около 20-30 мин. да поизстинат.



Следва да запълним тортеният сандвич със сметаната и сладкото.


Аз лично предпочитам по-малко сметана и сладко. 



След като сме слепили двата блата, остава само да наръсим отгоре с пудра захар.


1 коментар: