Направено у дома
С всеки изминал ден изпитвам удоволствие след удоволствие да използвам все повече домашно направени продукти, с които да творя истинска храна за моето семейство. Много рецепти, много съвети и какво ли вече няма в интернет пространството, но аз смятам, че вече доста се преиграва с понятието здравословно и затова наричам моите храни просто ИСТИНСКИ. Но за здравословно и нездравословно или пък истинско или не ще пиша в друга тема. сега искам да представя моят прочит за Ванилов екстракт.
Съвсем лесна рецепта, леко изпълнение и единственото, което остава е да имаме търпение.
Продукти:
350мл водка
5 шушулки ванилия
Първо ни е нужно да подготвим една подходяща, суха и чиста бутилка.
Добре е да сложим етикет на бутилката с дата на приготвяне.
В моя случай това е 5 януари.
Следващата стъпка е да сложим ваниловите шушулки в бутилката, НО първо на всяка трябва да направим разрез по цялата дължина, за да могат ваниловите зрънца по-лесно да си свършат свята работа.
Наливаме водката в бутилката и затваряме добре с капачката.
Наливаме водката в бутилката и затваряме добре с капачката.
Задължително условие е бутилката с ванилия и водка да престои два месеца на тъмно.
Първият месец разклащайте бутилката всеки ден. В началото е трудно да се запомни, но бързо става навик.
Снимката е заснета на пети ден от престоя. Вижда се вече оцветяване на течността.
След първият месец вече може да разклащате бутилката през два дни, а може и да си продължите като мен всеки ден.
Към края на процеса, течността вече е с тъмен цвят и малките семенца ванилия са нсвсякъде.
Аромата е великолепен и вече си имаме истински ванилов екстракт.
За направата на една торта е достатъчно да добавяме 1 супена лъжица, не повече.
Няма коментари:
Публикуване на коментар