Супи
В началото на Великденските пости реших да започна с боб чорба. Месо, яйца, мляко и млечни продукти, наречени още блажни храни, не се хапват. Великденските пости са най-строги и за повечето е трудно да се спазват, но не е невъзможно.
Боб чорба е типично българско ястие и със сигурност няма как да бъде подминато. Думите определено са излишни и може би всеки си има своя си рецепта, а и в тази насока няма какво да се добави. Ето я и рецептата, която аз си обичам и използвам.
Боб чорба е типично българско ястие и със сигурност няма как да бъде подминато. Думите определено са излишни и може би всеки си има своя си рецепта, а и в тази насока няма какво да се добави. Ето я и рецептата, която аз си обичам и използвам.
Продукти за 8 порции:
500г боб
1 морков
1 лук
1 пиперка
1 домат или 1с.л. дом. пюре
сухо червено чушле
червен пипер
джоджен
олио
сол
Оставяме боба за една нощ накиснат във вода. Това е задължително, за да се свари по-бързо. Някои слагат сода бикарбонат или ракия, но лично аз не съм привърженик на това.
Слагаме боба да ври и както всеки знае, не трябва да забравяме да изхвърлим първата вода. След това измиваме боба, добавяме 2л вода и оставяме отново на котлона да заври. Трябва да знаем, че не всяко упътване на опаковката отговаря на истинското време на сваряване и затова най-добре да пробваме.
След като е полуомекнал боба, прибавяме олиото и нарязаните лук, морков, пиперката и подправките. Малко преди края добавяме и накълцаният на ситно домат и солта. Не случайно солта се слага накрая, защото ако я сложим в началото ще се забави сваряването на боба. Моята приятелка например слага 1ч.л. захар, за да предотврати киселините, които могат да се появят.
Както всяка чорба и боб чорбата е за предпочитане да се консумира топла.
Няма коментари:
Публикуване на коментар