четвъртък, февруари 09, 2017

CAKE WITH PROFITEROLES / Торта с еклери


Идея за торта за рожден ден на мъж. 




Разбира се тази торта може да бъде направена за всякакъв случай или пък просто да си похапнем вкусен и красив десерт. Аз обаче предложих като вариант за рожден ден за мъж, тъй като тя бе точно за такъв случай. 


Една от най-близките ми приятелки, която е и невероятен кулинар се оказа, че няма да има време да направи торта за рождения ден на мъжа си. Налагаше се  да купи торта, което не можех да допусна.Мислих доста каква торта като вкус и визия би се харесала на мъж и се спрях на еклерова торта. 
За еклеровата торта ни трябва да направим блат, крем, около 20-24 профитероли и шоколадова глазура за декорация.

За блат 26см:


6 яйца
1 1/2ч.ч. брашно
1 1/2ч.ч. захар
8 с.л. олио
бакпулвер
ванилов екстракт

За крема:


500г маскарпоне
500г заквасена сметана
желатин или алтернатива за него
 
Глазура:
 
150г течна сметана
150г шоколад



Разбиваме много добре яйцата със захарта. Аз разбивам задължително не по-малко от 8-10 мин. Прибавяме си на тънка струйка олиото. Добавяме внимателно пресятото брашно с бакпулвера и накрая ванилията. Печем за около 40 мин в предварително загрята фурна на 180 градуса и все пак зависи от фурната ви. Проверявайте винаги с клечка за зъби готовността на блата.  Аз оставям поне за 5 мин блата във фурната, след като съм я изключила.
Оставяме да изстине.


За крема разбъркваме маскарпонето със заквасената сметана и добавяме желатина според инструкциите на опаковката. Преди да прибавим желатина отделяме малко от крема за стените на тортата.
Разделяме на две блата. Във форма за кейк 26 см се слага единият блат и отгоре се налива малко от крема.Отгоре се подреждат профитеролите един до друг. Заливат се с крем като се стараем да ги покрием. Слага се другият блат и се залива с останалият крем. Тортата се оставя да се охлади и да стегне желатина.
След като тортата е стегнала, формата се отстранява и стените на тортата се намазват с  отделения крем.
Последната стъпка е глазурата. Слагаме течната сметана на котлона и преди да заври преместваме от котлона и веднага прибавяме натрошеният на малки парченца шоколад. Бъркаме енергично до еднородна смес, докато поизстине малко.
Накрая заливаме тортата с глазурата.
В случая съм украсила с физалис, а отстрани съм сложила шоколадови стени.

Във видеото може да видите как се получава шоколадовата стена.









Няма коментари:

Публикуване на коментар