Translate

четвъртък, февруари 16, 2017

RICE WITH MILK and honey / Мляко с ориз и мед



Имаше период, в който бях игнорирала изцяло някои типично български десерти и един от тях е млякото с ориз. Както гриса ни от детството, рачела и киселото мляко със захар, намразени в повечето случаи заради основно предлаган десерт в детската градина. Но при мен е по-различно, причината се криеше в бялата захар и в един момент реших, че лесно ще се справя с този проблем, просто като го премахна. Най-изкушаваща замяна ми се стори с меда. Тук дойде и въпроса с температурата. Просто реших да прибавя меда, след като е изстинало млякото с ориз. За диабетици предлагам вместо мед, да се подслади с агаве.
Остава да започна с продуктите.

Продукти:


1 ч.ч. бисерен ориз
1 ч.ч. вода
1 л. прясно мляко
1-2 пръчки кора от канела
2 с.л. мед или агаве за диабетици
ванилов екстракт 


Първо загряваме водата и прибавяме да се вари почистеният и измит ориз.


Докато се вари ориза, прибавям заедно с него и пръчките канела.


Следва да добавим и прясното мляко, като внимаваме да не загаря ориза.


Не варете на силен котлон и не вадете още пръчките канела.


След като ориза се е сварил, сваляме от котлона и изчакваме да поизстине млякото с ориз преди да добавим меда. Така ще запазим полезните му качества. Ако използваме агаве за подсладител, не е нужно да чакаме да изстива.


След като е десерта е поизстинал, прибавяме меда и разбъркваме, докато се смесят добре.

Изсипваме в купички или чаши и оставяме в хладилник. 
Един прекрасен десерт от нашите майки, но в един по- здравословен вариант.

Съвет: Ако имате проблем със сгъстяването, тъй като зависи много какъв ориз се използва, можете да добавите 1 с.л. брашно или нишесте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар