Translate

вторник, юни 06, 2017

Strawberry jam with grapefruit / Сладко от ягоди с грейпфрут


Сладка и мармалади

Сладко от ягоди с кардамон и грейпфрут



За втора година правя сладко от ягоди с грейпфрут и любимата ми подправка кардамон.


Комбинацията изключително ми хареса и тази година с удоволствие продължавам и споделям простичката рецепта.


Продукти:


1кг ягоди
1кг консервираща захар 
сока на един грейпфрут
2 шушулки кардамон


Стриваме кардамона и го смесваме със захарта.
Почистваме и измиваме ягодите. Оставяме ги да се отцедят от водата и ги слагаме в подходящ съд.

Наръсваме върху ягодите захарта с кардамона.


Аз следвам старите съвети и затова оставям една нощ да престоят ягодите със захарта.


Сутринта захарта е разтопена, а ягодите са пуснали ароматният си сок.
Добавям сока от грейпфрут и слагам на печката. Може да добавите лимонена киселина, за да не се захароса сладкото, но аз почти никога не слагам.


След няколко минути сладкото завира и се намалява котлона. Задължително се маха пяната.


Аз слагам празните бурканчета на печката, ако има възможност, разбира се, за да се затоплят.
След като сме махнали пяната идва ред на теста за готовност на сладкото.


Върху чинийка сложете капка от тавата и ако не се разтече, сладкото е готово.


Друг тест за готовност е като прекарате линия през сладкото и остане пътечка, то наистина е време да махнете от котлона и веднага да насипете в топлите бурканчета, Затваряте добре, обръщате с капачките надолу за известно време и остава да си приберем бурканчетата със сладко на подходящо място.







Няма коментари:

Публикуване на коментар