Translate

петък, юни 15, 2018

Biscuit cake with halva / Бисквитена торта с халва


Бисквитени торти






Отново моята страст- бисквитените торти! Този път сътворих тази принцеса, поради няколко причини. Първата бе, че исках да използвам ягодите от първата ми реколта, която се побра в шепите на дъщеря ми.


Втората причина бе, че след почивката ми в Анталия, Турция нормално бе да използвам някакъв характерен продукт за там, например тахан халва. Третата причина бе най-решаваща, а именно желанието ми да си похапна бисквитена тортичка!


Продукти за малка торта:


1 пакет чаени бисквити
2-3 с.л. Нутела
1 малка купичка със студено кафе с ром
около 100г тахан халва
около 10 бисквити с канела
орехи
ягоди за украса

Крем:


500г маскарпоне
300г заквасена сметана
4 с.л. пудра захар



 Започваме с крема. Разбиваме пудрата захар със заквасената сметана с миксер. Добавяме маскарпонето, но продължаваме без миксер.




Не е нужно да се бърка до еднородна смес. По-важно е да запазим гъста консистенция. Прекаленото разбиване на маскарпонето го втечнява.


В ринг за торта с размер около 20 см започваме с първи ред бисквити. От един пакет за малка торта излизат 4 реда от бисквити. Преди да се нареждат се топят в студеното кафе с ром.


След бисквитите следва маскарпоне крем. 


Върху него наръсваме халва с малко натрошени канелени бисквити и пръски Нутела.


Ред бисквити, ред крем, ред халва с натрошени бисквити. Слагаме на около два реда пръски Нутела, но не много за да не става твърде сладко и орехи на вкус.


Ако останат ненаредени бисквити, натрошете ги и сложете преди да намажете последния ред от крем.


Накрая завиваме с прозрачно фолио и оставяме за поне 4 часа в хладилник преди да залеем с глазура. Приготвяме я като загряваме 150 мл течна сметана. Махаме от котлона и добавяме същото количество натрошен шоколад. Бъркаме до хомогенна смес.


 Украсяваме с ягоди, халва и орехи. Връщаме в хладилника до следващият ден за отличен резултат.





 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар