понеделник, февруари 19, 2018

Cake Melina / Торта Мелина


Торта Мелина без захар



Създадох тази торта за моята приятелка Мелина. Направих я без захар, със сироп от фурми и мед.



От половин месец моята приятелка не консумира захар, заради благотворителна кауза и аз уважавам нейното решение. Разбира се и на нея и се похапва нещо сладичко и изкусително и аз реших да я зарадвам с торта без захар, създадена специално за нея.


Няколко дни мислих с какво да заменя захарта. Проблема бе, че не исках заменената съставка да е само като подсладител, а и със здравословен ефект. В началото си мислех за мед, но меда над 40 градуса губи своите ценни качества, а при още по-висока температура дори може да е опасен. Така стигнах до сиропа от фурми. Но всъщност реших да избера и двете съставки. Сиропа от фурми използвах за блатовете, а меда за какаовият крем. При крема не е нужно меда да минава през топлинна обработка.

Продукти:

5белтъка
2 с.л. брашно спелта
50 мл сироп от фурми
170 г орехи
1 шушулка ванилия 
щипка сол

Крем:
5 жълтъка
5 с.л. какао
100 г мед
70 г масло
70 г заквасена сметана
сушени боровинки, накиснати в коняк или ром 


Първо разбиваме белтъците с щипка сол.


Разбира се, сместа няма да остане така пухкава, но е важно да се опитаме да запазим голяма част от този обем.


С остър нож цепим шушулката ванилия. Половината от семенцата прибавяме към белтъците, а другата половина към жълтъците.


Следва сиропа от фурми, който добавяме много бавно на тънка струйка.
С шпатула или дървена лъжица разбъркваме, докато прибавяме пресятото брашно и накрая смлените орехи. 
Получената смес е достатъчна за 4 блата с диаметър 18 см.


Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10-15 мин до златисто. Най-добре е да наблюдавате и при зачервяване на краищата, блатовете са готови.

За крема на тортата вместо захар, избрах да добавя домашен мед. Не се затопля, за да останат ценните му съставки.


Първо разбиваме на водна баня жълтъците с ванилията, като внимаваме да не ги сварим. 
Когато сме разбили добре жълтъците до пухкав крем, сваляме от котлона. Добавя се мекото масло, какаото, меда и заквасената сметана  и се продължава да се разбива до еднородна смес. 


Сглобяваме тортата като редуваме блат, крем и сушени боровинки, докато свършат.


Намазваме добре с крем от всички страни тортата и украсяваме с орехи. Оставяме в хладилник за поне 6 часа, а най-добре за цяла нощ.


 Щастлива съм от резултата, защото успях да зарадвам моята Мелина с вкусно парче торта БЕЗ ЗАХАР. Вкусът на какао, фурми и мед се преплете фантастично с аромата на ванилия и коняк.








Няма коментари:

Публикуване на коментар