понеделник, февруари 12, 2018

Homemade Irish Cream / Домашен ирландски ликьор


Напитки

 Домашен Бейлис



Честно казано, аз не съм по алкохола, не обичам да пия алкохолни напитки, но уважавам домашно направените напитки. Разбира се, нужни са много умения, за да се направи качествен алкохол. Аз обаче съм се спряла на шоколадов ликьор с готово ирландско уиски от магазина. 
Реших се да направя този ликьор, защото за много от сладкишите, които приготвям добавям Бейлис, а целта ми е да използвам повече домашно приготвени продукти. 

Втората причина е, че обожавам шоколад, а третата причина е най- интересна. Шоколадовия ликьор Бейлис е най-продаваният ликьор в света. Появява се през 1974г в Дъблин по вина на Дейвид Дънд. Рецептата се пази все в тайна, но още при първата глътка усещате богатия млечен вкус и ирландско уиски. Особено интересно за мен бе да разбера, че в началото създателите на вълшебната напитка започват с обикновен кухненски миксер. След три години опити, накрая създателите стигат до успешното смесване на двете основни съставки. 

Днес съм избрала да покажа моят вариант за домашен шоколадов ликьор в ирландски стил или просто домашен Бейлис.


Продукти:

400мл ирландско уиски (използвах Tullamore Dew)
1 кен подсладено кондензирано мляко ( 395г)
250 мл течна сметана 30 %
50 г черен шоколад 70 %  (използвах Линдт 70%)
1 шушулка ванилия

Първо слагам шушулката ванилия в еднолитрова бутилка. Но преди да се сложи се реже по дължина с остър нож.


Следващата стъпка е да се смесят кондензираното мляко с уискито. После загрявам 50мл сметана. След като тръгнат първите балончета, махам от котлона и добавям с бързи движения шоколада, начупен на малки парченца. Прибавям и останалата сметана.
Накрая смесвам двете смеси хубаво и наливам в бутилката с ванилия. Разклащам добре и поставям в хладилник.

Тази напитка се пие самостоятелно и единственото, което ни остава е да се насладим на прекрасните аромат и вкус!


Някои обичат да пият сутрешното кафе с Бейлис и отново резултата е кадифен аромат и букет от вкусове.


 





Няма коментари:

Публикуване на коментар