Десерт без захар
Орехови петифури
Направих или по скоро създадох този десерт като на майтап без големи очаквания, а резултата беше повече от вкусен. Отново трябваше да направя десерт без захар за моята приятелка Мелина. Тъй като за останалите приятели бях направила Агнес, реших и беззахарния десерт да е в този стил.
Продукти:
100 г меко масло
100 г фурми
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. смлени орехи
1/2 ч.л. бакпулвер
4 белтъка
ванилов екстракт
ванилов екстракт
Глазура:
100 мл течна сметана 30 %
2-3 с.л. мед
Накисваме фурмите в студена вода за 4 часа. След като са престояли нужното време, почистваме ги от костилките и люспите.
Мекото масло се разбива много добре с обелените, обезкостени и наситнени фурми. Слагаме и 1с.л. ванилов екстракт. Добавя се пресятото брашно с бакпулвера. Бърка се с бъркалка.
Белтъците се разбиват с щипка сол много докато, ако ги обърнеш, не падат.
Към маслената смес започваме да прибавяме от белтъчената смес много внимателно, за да не спаднат белтъците.
Накрая добавяме смлените орехи. Бъркаме.
Намасляваме и набрашняваме тавичка 20 на 20см. Печем за около 25-30 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса до приятен златист загар.
За крема разбиваме много добре сметаната с меда и покриваме сладкиша, но след като е изстинал добре.
Накрая добавяме смлените орехи. Бъркаме.
Намасляваме и набрашняваме тавичка 20 на 20см. Печем за около 25-30 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса до приятен златист загар.
За крема разбиваме много добре сметаната с меда и покриваме сладкиша, но след като е изстинал добре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар