понеделник, септември 03, 2018

Chilli Chocolate Cake / Чили торта


Торта за рожден ден на мъж



 Всяка торта може да стане с пикантен вкус, ако се добави щипка-две лют пипер или наситнена на дребно люта чушка.


Аз си избрах шоколадов вариант с бадемово брашно. Тортата бе предназначена за семеен приятел, който обича черен шоколад с пикантен вкус. Веднъж съм правила за негов празник шоколадов пай с чили. Разбрах, че това е любимият вкус и затова, за да не се повтарям, избора ми бе шоколадова торта с чили.

Продукти за 15см форма:

100г шоколад 70%
100г масло
3 яйца
50г нерафинирана захар
40г бадемово брашно

Крем:

50г шоколад 70%
100г меко масло
200г пудра захар
няколко капки прясно мляко

Украса: Шоколадови трюфели 


На водна баня се разтопяват шоколада с маслото. Горещата вода не бива да докосва горният съд, в който са шоколада и маслото. Оставя се да изстине шоколадовата смес до стайна температура преди да се използва.


Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват със захарта. 


Към тях се добавя шоколадовата смес и се разбърква. Прибавяме и бадемовото брашно с щипка лют пипер или щипка от много ситно смляна люта чущка, но вече разбъркваме с шпатула или лъжица. Желателно е и да добавим 1 с.л. ванилов екстракт.


Белтъците се разбиват много добре с щипка сол. Добавят се много внимателно към основната смес. Бърка се внимателно до еднородна смес.


Фурната се загрява предварително на 170 градуса. В 15 см форма се поставя хартия за печене и се изсипва сместа. Пече се докато след теста с дървената клечка, то тя излезе суха. При мен бе около 40 мин, но всяка печка е различна.


Готовият блат се оставя да изстине върху скара.

За шоколадовият маслен крем се разтопява 50г шоколад на водна баня. Охлажда се до стайна температура. Мекото масло се разбива като малко по малко се добавя към него пудрата захар и се бие до получаване на кремообразна смес. Добавя се ванилия и щипка лют пипер или ситно смляна люта чушка. Двете смеси се смесват и се разбърква. Ако крема е твърд, добавят се няколко капки прясно мляко.


Изстиналият блат се разполовява и се намазва обилно с шоколадовия, маслен крем. Украсява се по желание.
Аз украсих с люти шоколадови трюфели, нибс, сушени малини, шам фъстък и няколко листенца мента. 








Няма коментари:

Публикуване на коментар