Translate

неделя, януари 08, 2017

CHILLI CHOCOLATE PIE / Шоколадов пай с чили

Тортата на Иван

/шоколадов пай с чили /


Всъщност тази торта в основата си е  шоколадов пай , но с чили привкус.
За първи път направих този пай за именния ден на семеен приятел и мъжът ми я нарече: Тортата на Иван :)  Тази изкушаваща торта или пай с шоколадова чушка  ме изненада, че бе приета безрезервно не само от почитателите на чили нюанса. Приготвя се лесно и се получава интересен десерт.

Необходими продукти за форма 23см:

Маслено тесто

250г брашно  /аз използвам 220г бяло и 30г царевично/
1 яйце
125г масло
90г пудра захар
ванилия


 Пълнеж

300г черен шоколад
300г сметана
150г прясно мляко
1 яйце и 1 жълтък
1/2 чаена лъжичка лют пипер
около 50г черен шоколад за намазване на блата

Пресятото брашно се смесва с ръце със студеното масло. Прибавя се яйцето, пудрата захар и ванилията. Меси се бързо до получаване на еднородна смес. Покрива се с кухненско фолио и се охлажда за 30мин. в хладилник. 
Готовото, стегнато тесто се разстила върху набрашнена повърхност и се разточва около 5мм.
Поставяме във формата за печене и оставяме за 10мин. в хладилник. Преди да сложим формата във фурната поставяме върху тестото хартия за печене и върху нея бобчета за печене.





Печем на 180 градуса за около 15-20 мин. След това махаме бобчетата и хартията за печене и връщаме във фурната до златисто. Изчакваме да поизстине блата и намазваме с разтопен шоколад.




Идва ред и на пълнежа. В чопър натрошаваме на дребни парченца шоколада и слагаме в купа. Загряваме млякото , сметаната и лютия пипер на котлон до завиране и отстраняваме. Прибавяме внимателно при яйцата и смесваме всичко с шоколада. Разбъркваме бързо до получаване на кремообразна смес. Запълваме формата с пълнежа и оставяме да стегне за няколко часа.




Оставяме така или украсяваме по желание.









Няма коментари:

Публикуване на коментар