Translate

вторник, декември 11, 2018

Chocolate Terrine / Шоколадов терин


Десерт



Ефирно, шоколадово усещане с лек, загадъчен аромат на канела и карамфил. 

За първи път правя шоколадов терин, но със сигурност няма да е за последен. Резултата надмина очакванията ми и за това споделям с вас рецептата.


Продукти за правоъгълна форма 25/ 11/ 7 см


350 г тъмен шоколад (използвах 54% )
40 г какао
6 яйца
120 г кафява мусковадо захар
300 мл сметана 30%
50 мл ликьор или ром (използвах гръцки ликьор с канела и карамфил)

Какао за накрая за поръсване





Както сте забелязали, рецептата е без брашно, но с какао, което още повече обогатява шоколадовият вкус и аромат.


Първо искам да поясня, че приготвянето на терина е лесно, но изключително деликатен процес. Едно от важните условия е да се изпече правилно. В много рецепти се залага на бързо печене, но аз държа на перфектният ефирен вкус.

Включва се фурната на 150 градуса.


Темперираме шоколада на водна баня.


Смесваме с какаото и разбъркваме добре. Оставяме леко да поизстине.


През това време разбиваме яйцата със захарта до кремообразна, пухкава смес.




Разбиваме добре и сметаната до получаването на меки, пухкави връхчета.


Остава да смесим внимателно трите смеси, без да загубим пухкавостта и мекотата.


Постепенно добавяме разтопения шоколад и сметаната в яйчената смес. Накрая добавяме ароматният ликьор и разбъркваме внимателно.


Подготвяме правоъгълна форма с дължина 25см, ширина 11см и височина 7 см. Покриваме с хартия за печене и намазняваме с олио. Поставяме в по-голяма правоъгълна тава с гореща вода. Изливаме шоколадовата смес във формата и печем на 150 градуса за час- час и 15 мин на водна баня. Проверяваме задължително с дървена клечица. Трябва да не е напълно изпечен терина в средата.


Сервира се със сладолед, сметана, ванилов сос или маскарпоне крем.











Няма коментари:

Публикуване на коментар