Какаова торта без брашно
Месец декември е! Коледно и красиво е навсякъде. Сезонът на светлините и коледните партита е в разгара си. Домакините пекат бисквити и торти, децата пък пишат писма на дядо Коледа за мечтаните подаръци.
Мой приятел ме помоли да направя торта за неговите колеги за Коледното им парти. Съгласих се с удоволствие, а изборът на торта лесен.
За основа направих ореховите платки на Малинова торта Гараш , без брашно.
Продукти за 24 см форма:
Блат:
9 белтъка
300г смлени орехи
100г кафява захар
Подробна рецепта тук.
Крем:
9 жълтъка
9 с.л. натурално какао
100г кафява захар
150г масло
300г сметана 30 %
Да, крема е различен. Исках да увелича количеството и сложих двойно сметана. Вместо заквасена, използвах течна 30%, която разбих много добре.
Жълтъците със захарта се разбиват до побеляване и
кремообразна смес. В подходящ съд се разтапя маслото на слаб огън и към
него се прибавя пресятото какао. Размесва се също добре. Към сместа с
жълтъците се добавя какаовата смес много внимателно на тънка струйка.
След като сме смесили добре двете смеси прибавяме и разбитата сметана,
като бъркаме леко. Оставяме поне за два часа да стегне в хладилник.
Следва сглобяването на тортата. Не пропуснах да използвам между редовете и любимото, домашно сладко от малини.
За украса използвах френски макарони, шоколадови пръчки, звездички от бял шоколад и Коледна елха от вафлена кофичка.
Сервира се с Коледно настроение и усмивка!
Няма коментари:
Публикуване на коментар