Translate

вторник, декември 18, 2018

Christmas walnut cake / Коледна орехова торта




Какаова торта без брашно



   Месец декември е! Коледно и красиво е навсякъде. Сезонът на светлините и коледните партита е в разгара си. Домакините пекат бисквити и торти, децата пък пишат писма на дядо Коледа за мечтаните подаръци.


   Мой приятел ме помоли да направя торта за неговите колеги за Коледното им парти. Съгласих се с удоволствие, а изборът на торта лесен. 

   За основа направих ореховите платки  на Малинова торта Гараш , без брашно.

Продукти за 24 см форма:

Блат:
 
9 белтъка
300г смлени орехи
100г кафява захар
 
  Подробна рецепта тук.

Крем:
9 жълтъка
9 с.л. натурално какао
100г кафява захар
150г масло
300г сметана 30 %

Да, крема е различен. Исках да увелича количеството и сложих двойно сметана. Вместо заквасена, използвах течна 30%, която разбих много добре.
Жълтъците със захарта се разбиват до побеляване и кремообразна смес. В подходящ съд се разтапя маслото на слаб огън и към него се прибавя пресятото какао. Размесва се също добре. Към сместа с жълтъците се добавя какаовата смес много внимателно на тънка струйка. След като сме смесили добре двете смеси прибавяме и разбитата сметана, като бъркаме леко. Оставяме поне за два часа да стегне в хладилник.
 
Следва сглобяването на тортата. Не пропуснах да използвам между редовете и любимото, домашно сладко от малини. 
 
За украса използвах френски макарони, шоколадови пръчки, звездички от бял шоколад и Коледна елха от вафлена кофичка.

Сервира се с Коледно настроение и усмивка!
 
 




 
 


 




Няма коментари:

Публикуване на коментар