Translate

понеделник, септември 16, 2019

Galaxy cake / Торта Галактика


Огледална, мусова торта

 


   Когато правя торта за някой винаги си представям човека и някак си тортата започва постепенно да се получава. Много често до последно не зная какво точно ще се получи. 


  Тортата бе за моята кума от сватбата ми. Тя е по професия химик, интилигентна и любознателна. Исках цялата торта освен ефекта уауу, да има и изненада. Започнах с първи пласт брауни, продължих с пласт от тъмен шоколадов мус, пресни малини, пласт млечен шоколадов мус, отново малини и накрая завърших с бял шоколадов мус. Отгоре се спрях на огледална глазура. Как се прави можете да видите тук и тук.



  Е, получи се божествен вкус и съжалявам, че снимката не може да предаде този вкус и аромат. Не направих и специални снимки, а по време на партито просто щракнах и вие виждате цялата неподправеност, хехехе.

Продукти:

 

За брауни-основата:
100г шоколад 
75г масло
75г захар
75г брашно
1 голямо яйце
щипка сол

Тъмен шоколадов мус:
200г тъмен шоколад
2 жълтъка
300мл сметана
желатин

Млечен шоколадов мус:
200г млечен шоколад
2 жълтъка
300мл сметана
желатин

Бял шоколадов мус:
200г бял шоколад
300мл сметана
желатин
сушени малини

  Започва се, разбира се, с брауни основата. На водна баня се разтопяват шоколада с маслото. Сместа се оставя да поизстине, а през това време се разбиват яйцата със захарта. Прибавят се пресятото брашно и какао и се разбърква внимателно. Към яйчената смес добавяме шоколадовата смес на струйка и бъркаме докато стане еднородна смес.
  Пече се на 180 градуса в намаслена форма.
  Изпечената брауни основа се оставя да поизстине преди да се добавят мусовите пластове.
  Как се правят пластовете от тъмен и млечен шоколад може да видите тук.
Подготвяме форма, в която сме поставили изстиналата брауни основа. Следва пласт от тъмен шоколадов мус. В случая съм добавила между пластовете пресни малини, но могат да се заменят със сладко например. Оставя се във фризер за около половин час. Идва ред и на млечният шоколадов мус и отново се оставя да стегне във фризера. Накрая остава белият шоколадов мус, който се прави още по-лесно, тъй като не прибавяме жълтъци. Финално трябва да престои поне 6 часа, а най-добре цяла нощ.
   Отгоре заливаме с  огледална глазура и украсяваме по своя фантазия и вкус.





 


 
 





Няма коментари:

Публикуване на коментар