Направено у дома
Веган мляко
Как да си направим бадемово мляко? Да, не е като истинското мляко, но доста се доближава по вкус. Не е и истинско мляко, но е приятно на вкус и перфектен избор за вегани и хора, които са алергични или просто искат нещо различно.
Освен, че е здравословно и вкусно, бадемовото мляко се приготвя много лесно.
Продукти:
1 ч.ч. сурови бадеми
3 ч.ч. вода
щипка сол
2 фурми (по желание)
Задължителните продукти са сурови бадеми и вода. Може да се овкуси със захар, фурми, канела и т.н.
Бадемите се накисват за няколко часа или цяла нощ във вода. Ако искам по-бързо да са готови бадемите, заливам ги с гореща вода и престояват два часа.
За подсладител на бадемовото ми мляко използвам фурми. Може да се използва всякакъв вид захар или подсладител.
След като са престояли във водата, бадемите се белят. Не е задължително да се белят, но аз предпочитам. Фурмите също предпочитам да ги беля.
Бадемите, водата и щипката сол се слагат в кухненски робот. Добавя се по желание и избраният подсладител (при мен- фурмите).
Бадемовото мляко е почти готово.
Сега е ред течността да се прецеди. Има по магазините специални торбички за прецеждане, но аз използвам марля.
Прецеждам за удобство в купа. Изстискваме максимално и изхвърляме пулпата. Някои я използват при направата на бисквити например, но аз не.
Бадемовото ни мляко е готово. остава само да се прехвърли в удобна бутилка.
Домашното бадемово мляко е по-добрият вариант. Знаем от какво е приготвено и как. Не са използвани консерванти, а и вкуса е по-добър. Може да престои около 3 дни в хладилник.
Няма коментари:
Публикуване на коментар