понеделник, февруари 24, 2020

Biscuit cake / Бисквитена торта


Бисквитен десерт



   Мога да бъда обвинена в пристрастие, нооо не само аз, а и хората около мен обичат да похапват бисквитена торта, особено в комбинация с кафето си. Тази торта не се отличава много от останалите ми бисквитени изкушения. Присъстват, както винаги бисквитите, топнати в кафе, крем от домашно маскарпоне и шоколад.

Продукти:


1 1/2 п. бисквити Петит бьор
Какаови смлени бисквити
Кафе + Бейлис за потапяне на бисквитите
Стафиди 
500 г маскарпоне
Пакет ванилов крем
150мл сметана
200г шоколад

  Замислих се като писах продуктите, защото съвсем точна рецепта за бисквитена торта ( за мен) няма. Хубавото на този тип торти е, че могат да се оползотворят продукти, които застояват. Успешно се комбинира почти всичко с бисквити, кафе и шоколад. 



Както се вижда на снимката, грамажа на продуктите много зависи от избраният съд, който е желателно да е с капак и подходящ за престой в хладилник. Капак или фолио е задължително,за да не се смесва с останалите миризми в хладилника.

Първо топим бисквитите в хладко кафе с Бейлис. Аз обичам да слагам повечко Шоколадов ликьор. Можете да си направите у дома съвсем лесно. Рецептата за домашен ирландски ликьор тук.



След нареденият ред от бисквити, следва крем от маскарпоне с ванилов крем. Маскарпонето е най-добре да е домашно. Рецептата тук


За маскарпонето е важно да се извади от хладилника непосредствено преди да се използва и да не се бърка много. В случая го смесих с подсладен ванилов крем, но добавих и две супени лъжици пудра захар. 


Върху крема сложих натрошени на ситно какаови бисквити и нахвърлях киснати в ром стафиди и годжи бери. 


Продължих в същия ред, докато свършат бисквитите и крема. За по-голям разкош в последната  1/3 крем добавих малко Нутела. И в този случай, ако нямате Нутела, може да си направите домашна. Рецептата тук.


Този път май доста се разсейвам с домашно приготвени продукти, но вече за всички е ясно, че домашно приготвенате храни са най-доброто. Разбира се , важно е да имаме време и желание.


Е, след леките отклонения дойде ред и на глазурата. Реших в последния момент да я направя. Сетих се, че имам сметана, която трябва да се оползотвори и така стигнах до шоколадовата глазура, която се получи от 150 мл течна сметана, загрята на котлона и 200 г натурален шоколад. 


Преди да украся десерта, го оставих (с капак) да почине в хладилник за около половин час.


Украсих с шоколадови пръчици и парченца сушени малини. Леко киселия вкус на малините успешно си партнира с шоколада. 

Оставяме да престои 24 часа, което всъщност, се оказа най-трудната част от изпълнението на рецептата 😀


   Ммм, вкусно 😋

Няма коментари:

Публикуване на коментар