Translate

петък, януари 13, 2017

TARTE TATIN / Тарт Татен

 



  Ако трябва да избирам име за това ябълково-карамелено изкушение бих го нарекла "Сладката грешка"! Разбира се. името на сладкиша е факт много отдавна- тарт Татен. Повечето кулинари знаят, че рецептата се е появила от една грешка на сестрите Татен. Оттук се разбира, че това е класически сладкиш и аз с радост представям моят резултат.



Запалих се по тарт Татен на представянето му в сезон 1 на Bake Off. Почти всички участници се затрудниха и аз приех това като предизвикателство. Прочетох доста рецепти, изгледах и видеа. Исках да се доближа максимално до оригинала. След като го направих то стана предпочитан десерт в моето семейство.


Необходими продукти:

За ронливото тесто:  

1 1/2 брашно
щипка сол
125г масло
ванилов екстракт
настъргана кора от 1 лимон
1 суп. лъжица студена вода

За карамела: 

8-10 ябълки / за предпочитане Златна превъзходна/
100г масло
1 ч.ч. захар
канелени пръчки за страничния борд
анасон за украса



Брашното се пресява и се слага в купа с щипка сол и нарязаното на парчета студено масло. Втриваме маслото , докато не се получи на трохи.Прави се кладенче в средата и се добавят водата, лимоновите корички и ванилията. С бързи движения сместа се оформя на топка и се  увива във фолио. Охлажда за 30 минути в хладилник.
Ябълките се нарязват на четвъртини.
В дълбок тиган с диаметър 26 см се намазан обилно с цялото количество масло и  поръсен със   захарта се подреждат четвъртинките ябълки. Слагаме на умерен огън. Маслото и захарта започват  се разтопяват и се оставят  да заврат. Варят се  15-20 минути докато се получи карамел с кехлибарен цвят.
Тестото се изважда от хладилника и се разточва тесто дебело 1 см  върху набрашнена повърхност на кръг с диаметър малко по-голям от този на тигана, който се използва.
При готовност на карамела, тиганът се отстранява от котлона. С помощта на точилка, тестото се пренася върху ябълките. Ръбчетата на тестото се подпъхват между тигана и външния край на ябълките. Върху тестото се правят  малки разреза с остър нож, за да излиза парата.
Тиганът веднага се слага в нагрятата фурна на 190 градуса. Пече 30-35 минути докато тестото придобие златист цвят.
След като се извади от фурната се оставя за 5 минути да се охлади леко и карамелът да престане да ври. С дървена шпатула се минава по краищата на тарта, за да се отлепи тестото.
Върху тигана се слага голяма сервизна чиния с лицевата страна надолу. Прикрепяйки чинията, тиганът се обръща бързо. Трябва да се внимава, защото тиганът и карамелът са горещи. Яде се веднага.
От личен опит мога да кажа, че е най-вкусен топъл.








Няма коментари:

Публикуване на коментар