Първото ми публикуване на рецепта! Разбира се,без каквото и да е било колебание избрах за главен герой-Негово Величество Шоколада! Влюбих се в него през 2000г, когато гледах за първи път филма с Жулиет Бинош и Джони Деп "Шоколад".
В днешно време обаче с всички модерни изобретения сякаш изчезна онзи автентичен и истински вкус не само на шоколада, а и на повечето храни. Затова се опитвам максимално да се доближа до старите рецепти, доколкото е възможно. Лесен избор за това е горещият шоколад или по-точно подправен с лют пипер,канела и лек привкус на анасон и индийско орехче.
Реших началото да е леко и като всяко начало една напитка е наистина добър старт. Горещи или студени напитки, те са едно наистина приятно изживяване.
Продукти за двама:
2 чаени чаши прясно мляко
2 супени лъжици какао на прах
1/2 чаена лъжичка канела
екстракт от ванилия
щипка индийско орехче
1-2 щипки лют пипер (на вкус)
по желание 1 анасон
Загряваме млякото с какаото на умерен огън.Шоколада се темперира на водна баня.Добавяме го с останалите съставки и оставяме да къкри за известно време.Докато ври разбъркваме често.
Препоръчително, но незадължително гарниране:
сметана
шоколадов сироп
ядки
натрошени какаови зърна
захарни или шоколадови стърготини
И понеже е зима и все още някак не ми се разделя с какаовата вълна, не мога да се стърпя да не представя и невероятната комбинация на Бейлис и горещ шоколад.
Горещ шоколад с Бейлис
Продукти за 1:
1чаена чаша прясно мляко
1супена лъжица какао
30 мл или на вкус Бейлис
Разбъркваме какаото с малко вода до получаване на еднородна смес.Смесваме с млякото и варим за малко на умерен огън.В стъклена чаша слагаме на дъното количеството Бейлис. Разбъркваме добре и гарнираме с бита сметана, шоколадови стърготини или бонбони.
Консумират се горещи и с наслада!
Няма коментари:
Публикуване на коментар