Translate

неделя, март 05, 2017

Пилешка супа

Супи


Една от най-готвените и обичани супи смело мога да кажа , че е пилешката супа. Когато сме с настинка и на легло, задължително хапваме от вкусната топла супичка. 
Разбира се и при тази рецепта има импровизация, но пък винаги е добър избор. Спомням си с носталгия супичката с домашна кокошка. Онази ароматна супа със силен пилешки бульон! Сега като гледам пилетата в магазина и ми става малко тъжно, но винаги има варианти поне да се доближим до онзи вкус.


Продукти:

1/2 кг пилешко месо
3 картофа
1 морков
1 лук
1 печена пиперка
1/2 ч.л. куркума
 половин връзка магданоз
2 шепи фиде 30 г

Сваряваме пилето много добре в около 2 литра вода. При домашни кокошки е нужно повече време и да се припенва. След като е готово, се вади от тенджерата и се оставя да поизстине. Аз никога не чакам и винаги си поопарвам пръстите, докато накъсвам месото, но явно си е традиция при мен, хехехе
В бульона прибавяме куркумата и нарязаните лук и морков, за да се варят. На тях им е нужно повече време от картофите и пиперката. Прибавям куркума не само, защото е полезна, но най-вече, защото с нея се получава онзи ефект на домашната кокошка. Като я споменах пак, се сещам, че тя си пуска мазнинка, но при купеното пилешко месо е необходимо да си добавим към супата малко олио или зехтин. 
Но да се върна към моята супа. Около 5 мин, след като сме сложили моркова и лука, добавяме и нарязаните на дребни купчета картофи и пиперката. Малко преди да са сварени напълно, слагаме и фидето.
По желание можем да застроим супата с яйце и кисело мляко. Сместа се добавя внимателно на струйка към супата,за да не се пресече белтъка. Ако искате може да застроите само с желтък и кисело мляко, за да избегнете евентуалното пресичане, но аз дори и да я пресека си обичам пълната застройка. Когато е готова прибавяме и магданоза.
Добър апетит и не се сещайте за пилешката супа само при настинка!




Няма коментари:

Публикуване на коментар