Translate

петък, август 18, 2017

FIG PIE / Смокинов пай


Десерт



При мама и тате в България с пълна градина зеленчуци и плодове. 
Отдавна се бях подготвила да си правя вкусотии с продукти от градината. 


Съвсем непредвидено, тъй като баща ми събра доста смокини, започнах с тях. 
Не бях чувала за смокинов пай, но реших да пробвам. 


Получи се невероятно вкусно и дори повторих смокиновия пай.

Продукти:


Тесто:
3 ч.ч. брашно
250 г масло
1 к.ч. кавява захар
2 яйца 
2 с.л. студена вода
щипка сол

Пълнеж:
6 ч.ч. смокини
100 г орехи
1к.ч. кафява захар
2ч.л. канела

80г галета


Тъй като не съм чувала за смокинов пай, реших начина на приготовление да е като ябълковия пай. Моята майка ми помогна с обелването на смокините, което е най-бавната част в подготовката за пая.


Първо се прави кладенче в брашното. Прибавят се яйцата, захарта, водата и студеното масло на кубчета. Добавя се и щипка сол.


Замесва се гладко маслено тесто и се оставя да почине в хладилник за 30 минути, завито във фолио.


Докато тестото е в хладилника, подготвяме пълнежа. Смесваме в купа нарязаните на две смокини с накълцаните орехи и захарта. Добавяме и канелата. Разбъркваме добре.


Починалото тесто се разточва и разстила в тавичка 26 см. Върху него се наръсва галетата. Върху нея се изсипва смокиновият пълнеж.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 55-60 минути.





Няма коментари:

Публикуване на коментар